Orchestra Filarmonicii din Oslo, dirijor Klaus Mäkelä. Lucrări simfonice de Jean Sibelius (I, II, III) - CD Review, 23-25 mai 2022

În 25 martie, casa de discuri Decca a lansat albumul de debut al dirijorului finlandez Klaus Mäkelä, un set de patru CD-uri care cuprind piese orchestrale semnate de Jean Sibelius: ciclul complet al simfoniilor sale, poemul „Tapiola” și fragmente ale unei simfonii a 8-a nefinalizate de compozitorul finlandez, toate în interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Oslo.

Klaus Mäkelä este primul dirijor după Riccardo Chailly care a semnat un contract cu Decca Classics. La vârsta de doar 26 de ani, acesta are o carieră impresionantă – este director muzical al Orchestrei din Paris, director artistic al Festivalului de muzică din orașul finlandez Turku și al Filarmonicii din Oslo. Muzicianul a condus prima dată amintita orchestră norvegiană în anul 2018 ca dirijor invitat, iar în stagiunea 2020-2021 a devenit dirijorul principal al acestui ansamblu care a avut o conexiune specială, de-a lungul timpului, cu muzica lui Sibelius. În anul 1921 însuși compozitorul romantic a dirijat trei concerte la pupitrul Orchestrei din Oslo, având în program creații proprii. Acum, după mai bine de un secol, ansamblul revine cu un nou ciclu complet al Simfoniilor de Jean Sibelius, dovedind spiritul nemuritor al acestor creații orchestrale de o valoare incontestabilă, despre care dirijorul Klaus Mäkelä spune: „Totul în muzica lui Sibelius este original. El a putut face o întreagă simfonie să sune precum un gest sau o respirație”.

Cele șapte simfonii ale lui Jean Sibelius, create între anii 1898 și 1924, reflectă evoluția extraordinară a stilului muzicii celebrului compozitor. Pe lângă faptul că a reimaginat structura creației orchestrale la început de secol XX, acesta a fost primul compozitor care a dat Finlandei propriul său limbaj muzical, distinct de tradiția dominantă germană la acea vreme. Sibelius a devenit o figură iconică a culturii naționale din țara sa, partiturile compozitorului fiind abordate în ultimul secol de marile orchestre din Finlanda și din întreaga lume. Iar Filarmonica din Oslo are o tradiție în interpretarea muzicii lui Jean Sibelius, ducând-o la un nou nivel prin cel mai recent proiect discografic al său realizat sub conducerea dirijorului Klaus Mäkelä.

Acest proiect a început să fie explorat în stagiunea inaugurală a muzicianului amintit ca dirijor principal al Filarmonicii norvegiene, dar multe dintre concertele acelei perioade din anii 2020-2021 au fost anulate din cauza pandemiei, astfel încât proiectul s-a transformat într-unul discografic. Stagiunea fiind întreruptă, Orchestra din Oslo și tânărul său dirijor au petrecut mult din primăvara anului 2021 interpretând simfoniile de Jean Sibelius. „Cântam întruna și înregistram”, își amintește Klaus Mäkelä. „Limbajul muzicii lui Sibelius, ca al oricărui compozitor, trebuie învățat. Iar circumstanțele în care am imprimat, de fapt, au fost în avantajul nostru.”, mai spune dirijorul finlandez. Acest set de 4 CD-uri se bucură deja de un succes extraordinar fiind recenzat pozitiv de publicațiile internaționale de specialitate și lansarea sa a fost urmată de un turneu de promovare: la Konzerthaus din Viena, Elbphilharmonie Hamburg și la Sala Barbican din Londra, având în program aceleași partituri, pe care Klaus Mäkelä le propune într-o interpretare plină de prospețime și forță expresivă, cu un discurs luminos, variat și spectaculos.

Despre Klaus Mäkelä, directorul casei Decca Classics, Dominic Fyfe spune: „El este doar al treilea dirijor care a semnat exclusiv cu Decca în cei 93 de ani de istorie a acestei case de discuri, după Georg Solti în 1948 și Riccardo Chailly în 1978. Este un dirijor înnăscut: încrezător, carismatic, muzical. Are autoritate fără a fi arogant, este erudit și are o bună cunoaștere a psihologiei interpretării muzicale, care i-a adus respectul multor orchestre ale lumii.”.

 

Larisa Clempuș