Apoi: 22.00
Lumină lină

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Yannick Nezet Seguin - Albumul 'Introspection: Solo Piano Sessions' - Music box, 12 iulie 2021

"Introspections" cu Yannick Nezet Seguin dă unul dintre răspunsurile posibile la întrebarea: ce face un mare dirijor pe timp de pandemie?

O posibilitate: cântă la pian. Yannick Nezet Seguin, directorul muzical al Teatrului Metropolitan din New York și al Orchestrei Simfonice din Philadelphia a petrecut perioada izolării din pandemie în Canada natală. Și pe scena sălii de concert din St Irenee a înregistrat în septembrie 2020 un album care cuprinde 2 ore cu muzică pentru pian - "Introspection. Solo piano sessions", lansat pe 4 iunie 2021.

Da, îl cunoaștem pe dirijorul Yannick Nezet Seguin, una dintre cele mai cunoscute figuri din galeria marilor dirijori contemporani; însă de-abia acum realizăm că el și-a început studiile muzicale în calitate de pianist - Yannick Nezet Seguin este absolvent al Conservatorului din Quebec, la clasa de pian a profesoarei Anisia Campos, cu numeroase premii la activ. Când a început pandemia, Seguin s-a refugiat în studiul pianului - evident, oricare angajament cu orchestra fiind practic imposibil. În august 2020, Anisia Campos s-a stins din viață, la 80 ani - iar Yannick Nezet Seguin a declarat că s-a simțit devastat de această pierdere. Anisia Campos, născută la Rio de Janeiro și naturalizată canadiană, este una dintre promotoarele Sonatei nr. 1 pentru pian de George Enescu, și a fost soția lui Remus Tzincoca, muzician născut la Iași în 1915.

În amintirea profesoarei sale, Yannick Nezet Seguin a reluat partiturile pe care le studiaseră împreună și care păstrau încă notațiile doamnei Campos. Printre ele, Sonata nr. 33 în do minor de Joseph Haydn.

Un mare dirijor și un redutabil pianist - Yannick Nezet Seguin în discografia Deutsche Grammophon, casa germană care i-a editat nu numai extraordinarele discuri cu Orchestrele din Philadelphia și Rotterdam, dar și acest prim disc unde Seguin își demonstrează și abilitățile de pianist. Sigur, a ales un repertoriu în special în tempouri mai lente, care nu solicită o tehnică ieșită din comun; un mare muzician, Seguin convinge prin expresivitate și tușeul cald, cu incredibile nuanțe de piano. În aproape 2 ore de muzică de pe acest dublu CD regăsim titluri foarte diverse, de la muzică barocă la opusuri contemporane; nu putea lipsi Rahmaninov, declară Seguin, compozitor pe care-l cunoaște foarte bine și din calitatea sa de dirijor.

Cristina Comandașu