Apoi: 22.00
Lumină lină

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Lucrări de Claude Debussy cu Martha Argerich, Capela de stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim - Music box, 7 iunie 2021

Un disc lansat de casa Deutsche Grammophon pe 4 iunie 2021: lucrări de Claude Debussy înregistrate de Martha Argerich, Daniel Barenboim și Capela de stat din Berlin. Este un alt rod al colaborării dintre acești doi monștri sacri - Martha Argerich și Daniel Barenboim, care au cântat împreună pentru prima dată pe scenă în 1949. Și un cadou pentru Martha Argerich, care în 5 iunie a împlinit 80 ani - anul viitor, și Barenboim se va sărbători la aceeași vârstă.

Pentru prima dată în carieră, Martha Argerich a înregistrat în 2018 Fantezia pentru pian și orchestră de Claude Debussy. Înregistrarea a fost realizată la Musikverein din Viena de către Radiodifuziunea austriacă ORF, în compania Capelei de stat din Berlin, conduse de Daniel Barenboim - este aceeași înregistrare disponibilă acum pe discul lansat pe 4 iunie 2021.

Iată o lucrare mai rar cântată a celebrului Claude Debussy - creată între 1889 și 1890, interpretată însă în premieră abia după moartea compozitorului, în 1919. Impetuoasa Martha Argerich propune o versiune plină de nerv și poezie a acestei partituri în care recunoaștem o lume mai curând romantică, însă și cu germenii expresiei de limbaj a primului mare impresionist din istoria muzicii. O încântare!

Înregistrările cu lucrări orchestrale de pe acest disc sunt realizate în urmă cu 3 ani, în 7 mai 2018, când orchestra berlineză a susținut un concert live la Musikverein din Viena. În 2018, s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy; Barenboim și Martha Argerich au propus în stagiunea 2017-2018 la Musikverein trei evenimente dedicate lui Debussy, iar acesta a fost unul dintre ele. În cadrul lui, au fost interpretate și cele Trei schițe simfonice "Marea" - este una dintre cele mai frumoase versiuni contemporane pe care le-am ascultat în ultimul timp. Cu impecabile sublinieri timbrale, discursul dirijorului Daniel Barenboim pare să te ducă departe, pe valurile mării, emoționând, entuziasmând. Un mare muzician, un mare dirijor - Daniel Barenboim, director pe viață al Capelei de stat din Berlin.

Pe același disc, regăsim și două înregistrări cu sonate de Claude Debussy. Sunt înregistrări dintr-un recital live susținut de pe 3 iunie 2018 la Sala Pierre Boulez din Berlin, recital în care au evoluat Daniel Barenboim, în calitate de pianist, și mai mulți muzicieni, parte dintre ei, profesori la Academia Barenboim Said fondată de Barenboim la Berlin. Printre aceștia: violonistul Michael Barenboim, fiul lui Daniel Barenboim, decanul Academiei Barenboim Said, profesor de vioară și șef al catedrei de muzică de cameră. Un violonist valoros, pe care am avut ocazia să-l ascultăm și la București, în mai multe rânduri, mai ales în timpul festivalului Enescu, care a interpretat alături de tatăl său Sonata în sol minor pentru vioară și pian de Claude Debussy.

În cadrul aceluiași recital din iunie 2018, Daniel Barenboim prezenta Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy alături de violoncelistul austro-persan Kian Soltani, un foarte talentat tânăr violoncelist care îi datorează lui Barenboim propulsarea la nivel internațional. O interpretare vulcanică a acestei sonate târzii de Debussy, o mică bijuterie marca Daniel Barenboim.

Cristina Comandașu