Urmează: 22.00
Lumină lină
Apoi: 0.00
Lumină lină

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Cvartetul 'Notos' - albumul 'The Schonberg Effect' - Music box, 31 mai 2021

Muzică de cameră din creația lui Johannes Brahms, în interpretarea unui tânăr și foarte bun cvartet cu pian german - Notos, care în 16 aprilie și-a lansat al doilea disc, apărut la casa Sony, sub titlul "The Schonberg effect".

Pe acest album: Cvartetul cu pian nr. 1 și Simfonia a III-a de Brahms, într-o transcripție pentru cvartet cu pian de Andreas Tarkmann. O audiție surprinzătoare în multe moduri: cel puțin pentru mine, descoperirea unui ansamblu de muzică de cameră de o excepțională calitate, dar și a unui repertoriu ieșit din comun, așa cum este acest aranjament minunat realizat pentru Simfonia a III-a de Brahms. Înregistrările au fost realizate în aprilie 2020 de Deutschlandfunk Kultur și pun în lumină calitățile acestui ansamblu de muzică de cameră înființat în 2007, multiplu premiat la concursuri internaționale, dar și în industria discografică - un premiu Echo obținut în 2017.

Sigur, există și o legătură directă între piesele de pe album: pentru că pentru Cvartetul cu pian op. 25 există o transcripție pentru orchestră realizată de Arnold Schonberg. Acest prim cvartet cu pian de Brahms - o audiție tulburătoare într-o partitură a tânărului Brahms, inspirat de Clara Schumann, o partitură a cărei calitate l-a făcut pe violonistul Joseph Hellmerberger să exclame despre Brahms: "acesta este moștenitorul lui Beethoven!"

"Un ansamblu fantastic" sunt cuvintele cu care a descris Zubin Mehta Cvartetul Notos - într-adevăr, un ansamblu care pare că pătrunde direct în esența muzicii și te ia pe sus, pentru a te duce departe: coeziune, muzicalitate, emoție, stăpânire a detaliilor, impetuozitate - e greu să definești acest cocktail care face ca muzica lor să fie atât de vie și plină de lumină.

Pe primul lor album, apărut în 2017, muzicienii din Cvartetul Notos au optat pentru lucrări mai puțin cântate de compozitori maghiari: Dohnanyi, Kodaly, Bartok. Acum, pe acest al doilea album: Brahms, dar și cu nuanța unei premiere în această transcripție pentru cvartet cu pian a celebrei simfonii a III-a. "Ca să poți realiza un aranjament de bun calitate", mărturisește Andreas Tarkmann, autorul transcripției, "trebuie să cunoști în amănunt stilul compozitorului și mai ales, să nu pară că este un aranjament". Simplu de spus, de fapt, foarte greu de făcut; însă o reușită pentru Andreas Tarkmann și pentru cei care ascultă acest disc, care, pur și simplu, deschide o altă fereastră către audiția Simfoniei a III-a de Brahms, la fel de valoroasă ca originalul.

Cristina Comandașu