Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Nelson Freire - Piano encores

Avem întâlnire cu un mare pianist, Nelson Freire, și albumul pe care și l-a făcut cadou, la aniversarea a 75 ani de viață – Piano encores. 30 miniaturi sunt pe acest album apărut la casa Decca.

Celebrul pianist brazilian Nelson Freire, pe care l-am putut admira și la ediția de anul acesta a festivalului Enescu, a împlinit 75 ani pe 18 octombrie – este și data la care a fost lansat albumul său Piano encores. Nelson Freire și-a început cariera în 1959, în urmă cu 60 ani; din 2001 înregistrează exclusiv pentru casa Decca, și în acești 18 ani albumele sale s-au vândut în peste 360.000 de exemplare.

În mod cert, Nelson Freire este unul dintre marii pianiști ai timpului nostru: o putem descoperi încă o dată pe acest album aniversar, pe care a reunit piesele pe care le-a interpretat de-a lungul anilor ca bis în lunga sa carieră – o selecție, de altfel, foarte interesată, care pleacă de la muzică barocă până la opusuri de Șostakovici. Sunt și lucrări foarte bine cunoscute – cum e Melodia lui Christoph Willibald Gluck din opera Orfeu și Euridice sau Navarra de Isaac Albeniz, dar și opusuri foarte rar cântate.

12 dintre cele 30 de lucrări de pe disc sunt semnate de Edvard Grieg – o selecție din piesele lirice ale compozitorului norvegian.

Ce înseamnă un mare pianist? Iată ce descoperim pe acest album: un desăvârșit gust artistic, exprimat în abordare, interpretare, concepție. Nelson Freire nu s-a oprit asupra unor lucrări în care virtuozitatea să fie pe prim plan, ci expresivitatea. Tonul general este unul mai curând elegiac, într-o atmosferă mai curând nocturnă, încărcată de visare. Iar Freire se oprește mai ales asupra unor lucrări mai rar abordate, cum sunt, de exemplu, cele 3 dansuri fantastice de Dmitri Șostakovici sau o selecție din preludiile op. 32 de Serghei Rahmaninov, dintre cele pe care le auzim mai rar. Putem simți măsura unui mare pianist din modul cum dozează o nuanță de piano sau cum concepe frazarea unei piese simple – sunt detaliile care diferența dintre un pianist și un mare pianist. La 75 ani, Nelson Freire se dovedește încă o dată, cu aceste înregistrări realizate în februarie 2019, unul dintre marii pianiști ai timpului nostru, un poet al claviaturii.

Puteți asculta acest album luni, 4 noiembrie, ora 19.00. 

Cristina Comandașu