Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Valentina Lisitsa - integrala lucrărilor pentru pian de Ceaikovski: Music box, 25 martie

Un album apărut pe 15 martie la casa londoneză Decca: un album cuprinzând 10 discuri pe care se regăsește integrala lucrărilor pentru pian de Piotr Ilici Ceaikovski, înregistrată de pianista Valentina Lisitsa. Peste 11 ore de muzică, lucrări care până în prezent nu fuseseră înregistrate și cel mai amplu proiect al pianistei ucrainene de 45 ani, cunoscută și drept pianista Youtube.

Valsul Anastasie pe care-l regăsim în această colecție este cea mai veche lucrare păstrată din creația lui Ceaikovski, scrisă în 1854, când Ceaikovski avea 14 ani; nu a mai apărut până acum niciodată pe un CD. Așa cum nu a mai apărut pe CD nici transcripția realizată de compozitor pentru celebra sa uvertură 1812. Pe ultimul disc, al zecelea, al integralei lucrărilor pentru pian de Ceaikovski, propusă de Valentina Lisitsa, regăsim și alte lucrări, în original pentru orchestră, printre ele, Marșul încoronării și Marșul militar al regimentului Iurevski. Însă această transcripție pentru pian a Uverturii 1812 este cea mai impresionantă și ofertantă pentru interpret. Valentina Lisitsa este, așa cum știm, o pianistă spectaculoasă, cu o tehnică ieșită din comun, și, în același timp, cu o putere de expresie specifică, de altfel, pianiștilor din școala rusă.

Valentina Lisitsa – un adevărat fenomen al pianisticii actuale; pianista care are peste 500.000 de urmăritori pe contul ei youtube. De altfel, tocmai succesul de care s-a bucurat online a determinat, ulterior, și succesul ei în lumea mare de concert. Sigur, Lisitsa avea studii serioase la Conservatorul din Kiev; câștigase chiar și importante premii internaționale. Însă timp de 10 ani, începând cu 1995, părea că Lisitsa nu putea să-și găsească un loc care să conteze în lumea internațională de concert. Așa că din 2007 a început să posteze pe youtube, iar integrala studiilor de Chopin s-a bucurat de un succes aproape nesperat. În 2010 investea toți banii pe care-i strânsese împreună cu soțul ei, și el tot pianist, pentru a înregistra concertele pentru pian și orchestră de Rahmaninov alături de Orchestra Simfonică din Londra. Un proiect care a devenit, în cele din urmă, primul proiect discografic al Valentina Lisitsa la casa Decca. A mai înregistrat apoi pentru Decca lucrări de Liszt, Schumann, Chopin, Michael Nyman, Philipp Glass, Skriabin și muzică din coloane sonore hollywoodiene, acesta din urmă apărut în 2016.

Înregistrările de pe discul Ceaikovski au fost realizate între ianuarie și martie 2018, în sala Bosendorfer de la Viena. Pentru Lisitsa trecuse deja și timpul controverselor, pentru că deși originară din Ucraina, în 2014 ea avusese opinii pro-ruse în conflictul ucraineano-rus, un amănunt care nu a rămas fără urmări, unele orchestre anulându-și concertele pe care urmau să le susțină alături de Lisitsa în urma comentariilor și opiniilor expuse de ea în rețelele sociale.

Valentina Lisitsa, care se recomandă pe propriul ei site drept Regina lui Rahmaninov”, se poate mândri acum cu această integrală a lucrărilor pentru pian de Ceaikovski, din care fac parte și Dumka op.59 și Valsul florilor din muzica baletului Spărgătorul de nuci.

Cristina Comandașu