Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

VIDEO. Pianistul Rafal Blechacz - albumul 'Bach': Music box, 13 februarie

În premieră, un album lansat pe 10 februarie 2017: lucrări de Johann Sebastian Bach interpretate de pianistul polonez Rafal Blechacz, câștigător al Concursului Chopin de la Varșovia în 2005.

Pentru a marca diferența foarte mare de nivel între Rafal Blechacz și restul competitorilor, membrii juriului au ales ca în 2005 să nu acorde premiul al II-lea la Concursul Chopin. Acest lucru spune multe despre valoarea acestui pianist care atunci avea 20 ani - 11 ani mai târziu, Rafal Blechacz a adunat nu numai maturitate artistică, ci și concerte pe cele mai importante scene ale lumii și 6 discuri ce-i poartă numele apărute sub prestigioasa siglă a casei Deutsche Grammophon.

Acest al șaselea album este dedicat în integralitate muzicii lui Johann Sebastian Bach.

În 2009, Rafal Blechacz a fost întrebat într-un interviu ce lucrări de Bach ar dori să înregistreze. Și a răspuns: "Partitele, Variațiunile Goldberg, Clavecinul bine temperat, Concertul italian. Când este vorba despre înregistrare, trebuie să mă gândesc serios".

Opt ani mai târziu, un vis împlinit - un disc pe care se regăsesc Concertul italian, precum și Partitele I și III, alături de 4 duete BWV 802-805, Fantezia și fuga BWV 944 și Coralul din Cantata BWV 147 de Bach.

Rafal Blechacz este catolic practicant, care merge la biserică în fiecare duminică și care atunci când este în localitatea lui natală din Polonia, cântă la orgă Bach duminica pentru întreaga comunitate. Bach are în viziunea lui Rafal Blechacz o corporalitate specială, este Bach al celui credincios, nu al îngerilor din înalt.

Câștigător al Concursului Chopin de la Varșovia în 2005, era firesc ca Rafal Blechacz să se aplece în discografia sa asupra muzicii lui Chopin: a înregistrat integrala preludiilor și a polonezelor și cele două concerte pentru pian și orchestră. Însă pe discurile sale găsim și sonate de Haydn, Mozart, Beethoven, și opusuri de Debussy și Szymanowski. Bach este una dintre preferințele sale încă din copilărie, în fond, a crescut cântând și la orgă și la pian Bach. Însă a înregistrat Bach abia la vârsta maturității, după ce a împlinit 30 ani, probabil și pentru a fi sigur că ceea ce înregistrează acum va rămâne valabil o viață. Rafal Blechacz este tipul de artist care își construiește cu atenție cariera și care preferă să-și lase spațiu de dezvoltare și reflecție - de aceea a studiat și filosofia, de exemplu. El este artistul care alege să cânte Bach atunci când a simțit că a venit momentul pentru aceasta.

Rafal Blechacz: pianistul care a câștigat în 2005 concursul Chopin de la Varșovia, unul dintre cele mai dificile din întreaga lume, da și pianistul care în 2014 a primit și premiul Gilmore, unul dintre cele mai importante din muzica clasică, care se acordă odată la 4 ani și vine însoțit de o sumă de 300.000 dolari. Predecesorii săi, laureați cu premiul Gilmore: Leif Ove Andsnes, Piotr Anderszewski, Ingrid Fliter, Kirill Gerstein.

Albumul pe care l-am ascultat astăzi ne aduce însă în minte un alt pianist, de care e bine să ne amintim cât mai des anul acesta, când sărbătorim centenarul nașterii sale. Sigur, este vorba despre Dinu Lipatti, care a și el a înregistrat Partita I de Bach și Coralul din Cantata 147, piese pe care le regăsim și pe albumul lui Blechacz. În mod emblematic, ultima piesă de pe albumul lui Blechacz este Coralul din Cantata 147 de Bach, care și sub degetele lui Blechacz își găsește o formidabilă interpretare.

Noul album al pianistului Rafal Blechacz poate fi ascultat în premieră luni, 13 februarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 19 februarie, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu