Înapoi la: pagina principală

Bursa ''Moștenitorii României muzicale''



Bursa "Moștenitorii României muzicale", acordată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, și-a găsit câștigătorul

Proiectul "Moștenitorii României muzicale", care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent 9 recitaluri și concerte la Sala Radio, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și un dublu CD apărut în 2019 la Editura Casa Radio.

Din 2020, "Moștenitorii României muzicale" înseamnă și o bursă de 4000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera, cu atât mai importantă într-un an când muzicienii sunt afectați de pandemia COVID.

În concursul pentru obținerea acestei burse s-au înscris 24 de tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani, aplicațiile fiind transmise exclusiv online. Juriul care a analizat aceste aplicații este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio, violonistul Răsvan Dumitru, șef partidă vioara a doua în cadrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și membru al Cvartetului Arcadia, Valentina Băințan, producător TVR și Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical. Membru delegat din partea Clubului Rotary Pipera: Dan Popescu, vicepreședinte al clubului și președinte al Comisiei de planificare strategică a districtului Rotary International 2241.

În 29 iunie 2020, juriul a stabilit 4 finaliști, și dintre aceștia, a fost ales câștigătorul bursei.

Câștigător al Bursei "Moștenitorii României muzicale" a fost desemnat pianistul Cadmiel Boțac. În vârstă de 23 ani, Cadmiel Boțac este în prezent masterand la Academia de Muzică și Arte din Viena, după studii la Sighetu-Marmației și Cluj-Napoca. Deține o listă impresionantă de premii naționale și internaționale, fiind invitat deja regulat în stagiunile de concerte românești, în calitate de solist-concertist. Un talent ieșit din comun, cu o tehnică impecabilă și înțelegere a actului muzical, Cadmiel Boțac deține toate datele pentru o carieră artistică de înalt nivel internațional. Bursa pusă la dispoziție de Clubul Rotary Pipera îi va permite lui Cadmiel să-și achiziționeze un pian pentru studiu, pe care nu l-a avut niciodată în proprietate până acum.

Ca parte a bursei sale, Cadmiel Boțac va susține un recital la Sala Radio. Mai mult, va susține și un concert alături de Orchestra Națională Radio; iar înregistrările de studio pe care le-a realizat pentru Radio România Muzical ca parte a premiului câștigat în 2018 la Concursul internațional de pian "Transilvania" de la Brașov, vor fi incluse pe un disc al Editurii Casa Radio ce va apărea în 2021.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni care au ajuns în finală, juriul a decis să acorde și alte beneficii pentru aceștia.

Pianista Kira Frolu, în vârstă de 20 ani, în prezent studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, va fi invitată să susțină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio, dar și alături de Cvartetul Arcadia, în cadrul Festivalului "Toamna muzicală clujeană", precum și un concert în cadrul stagiunii Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Contrabasistul Vlad Rațiu, în vârstă de 23 ani, este invitat să realizeze o sesiune de înregistrări speciale la Sala Radio și de asemenea, să susțină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio.

Violoncelistul Cornelius Zirbo (22 ani) va fi solistul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca într-un concert din stagiunea viitoare și va realiza o serie de înregistrări speciale în studiourile Radio România.

Toți finaliștii vor fi invitați să susțină recitaluri în seria "Concertelor roz" organizate de Radio România Muzical și Orchestrele Radio România; de asemenea, vor fi invitați în emisiunile Radio România Muzical.

Desigur, programarea tuturor concertelor și recitalurilor depinde de situația concretă determinată de pandemia COVID și va fi comunicată ulterior.

Radio România Muzical și Clubul Rotary Pipera doresc să mulțumească tuturor muzicienilor participanți la selecția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale". Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.

************************************************************************************************************************* 

Înscrieri pentru bursa Moștenitorii României muzicale



Radio România Muzical și Rotary Club Pipera anunță lansarea unui nou proiect: bursa "Moștenitorii României muzicale".

 Bursa "Moștenitorii României muzicale", menită să sprijine valorile artei interpretative românești în domeniul muzicii clasice, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Valoarea bursei este de 4000 euro și se acordă integral unui singur bursier.

Având în vedere restricțiile impuse de pandemia COVID 19, regulamentul inițial a fost modificat.

Desfășurarea competiției pentru obținerea bursei "Moștenitorii României muzicale"

Candidații vor depune aplicații online pentru înscriere, până la data de 15 iunie 2020.

În data de 1 iulie 2020, juriul va anunța câștigătorul bursei.

Câștigătorul urmează să susțină, ca parte a bursei câștigate, un recital de o oră, în cadrul stagiunii 2020-2021, la o dată ce a fi stabilită de comun acord cu organizatorii.

Condiții de participare

 Pot aplica interpreți născuți între 1 ianuarie 1996 și 31 decembrie 2004, indiferent de instrument/tip de voce, de forma de învățământ și locul unde studiază în prezent.

 Bursa se acordă pentru susținerea unui proiect specific propus de candidat, în relație cu evoluția sa profesională. Bursa poate fi folosită pentru susținerea la instituții de învățământ din țară și din străinătate, participarea la masterclasses, achiziția unui instrument, realizarea de înregistrări audio/video, editarea de discuri sau oricare alte activități relaționate cu devenirea profesională a unui muzician.

 Juriul nu va analiza forma în care este conceput proiectul, ci conținutul efectiv al acestuia, precum și capacitatea aplicantului de a-l susține efectiv, demonstrată prin înregistrările cu care se înscrie în competiție.

Înscrierea în competiție

 Pentru etapa preliminară, candidații vor trimite la adresa muzical@radioromania.ro dosarul de înscriere care trebuie să cuprindă:

· Proiectul propus de candidat, pentru care solicită bursă

· O copie după actul de identitate, care să ateste vârsta candidatului

· Un CV profesional, din care să reiasă experiența artistică a candidatului

· Cel puțin trei linkuri youtube către evoluții relevante ale candidatului, din recitaluri/concerte anterioare - se acceptă înregistrări realizate cu mijloace non-profesionale (telefon mobil).

· Date de contact

· Fișa repertorială generală a candidatului

· Programul muzical propus pentru finală

· Numele corepetitorului (dacă este cazul). Fiecare candidat își va asigura propriul corepetitor.

Câștigătorul, alături de posibilul său acompaniator, cesionează gratuit drepturile conexe privind înregistrarea și difuzarea recitalului la Radio România Muzical, cât și în rețeaua Uniunii Europene de Radio.

 Candidații trebuie să respecte legea 8/1996 a drepturilor de autor în ceea ce privește dreptul de folosire a partiturilor interpretate în finală.

 Organizatorii concursului nu acoperă costuri de cazare și transport pentru câștigător și corepetitorul lui.

Juriul

Juriul este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: violonistul Alexandru Tomescu - solist al Orchestrelor Radio și ambasador al proiectului "Moștenitorii României muzicale", Liliana Staicu - director al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răsvan Dumitru - concertmaestru al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, Valentina Băințan - producător TVR și Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical. Membru delegat din partea Rotary Club Pipera: Dan Popescu.

 Deciziile juriului nu pot fi contestate.

 Juriul poate propune, în funcție de evoluțiile candidaților, beneficii suplimentare de natură profesională pentru finaliști: înregistrări speciale, participări în concerte, etc. Bursierul "Moștenitorii României muzicale" va beneficia de promovare în emisiunile Radio România Muzical.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa octavia.galescu@radioromania.ro.