Interviu cu violista Aida Carmen Soanea

Violista Aida Carmen Soanea și violonistul Adrian Pânzaru, ambii născuți la Iași, împreună cu violonistul german Andreas Moscho și violoncelistul francez Romain Garioud, alcătuitesc Cvartetul "Delian". Deși recent înființată, formația a concertat deja în Italia, Spania, Germania, Portugalia, Franța, a înregistrat două compact discuri, iar acum se pregătesc pentru debutul în prestigioasa sală Mozart din complexul vienez Konzerthaus.
Aida Carmen Soanea a studiat în Germania și Franța cu muzicieni precum Gerard Caussé și Iuri Bashmet. În formații camerale a colaborat cu Natalia Gutman, Renaud Capuçon și Tabea Zimmerman. A fost laureată a Concursului Internațional Yuri Bashmet de la Moscova, Valentino Bucchi de la Roma și la Internlochen Music Festival, în SUA.
Adrian Pânzaru a fost elevul maestrului Ştefan Gheorghiu și al Marianei Sârbu și a colaborat cui Cvartetele "Tokio", "Borodin", "Smetana" și cu Cvartetul "Italian". Este profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino.


Aida Carmen Soanea, cum s-a format Cvartetul "Delian"?

Întâmplarea a făcut. Desigur că am mai alcătuit și alte formații în timpul studiilor, dar în urmă cu un an și jumătate, împreună cu un coleg din Germania, am vorbit să înființăm un cvartet. Tocmai îl cunoscusem pe soțul meu, Romain Garioud, la Concursul "Valentino Bucchi" de la Roma, unde câștigasem amândoi Premiul I. Eram deja trei. O foarte bună prietenă a mea, cunoscută și în România, fiica dirijorului Didu, Casandra Didu, m-a întrebat: "De ce nu îl contactezi pe Adrian Pînzaru? Doar ați fost colegi în clasele primare, la Colegiul "Octav Băncilă" din Iași!" Am luat legătura cu el, iar Adrian care avusese un cvartet în Italia timp de 8 ani, tocmai se retrăgea din acea formație. Așa se face că în decembrie 2006, ne-am găsit cu toții laolaltă. Împreună cu cel de-al doilea violonist, Andreas Moscho, pregătisem deja terenul, astfel că din 2007 am început în forță. În vara lui 2007 am fost invitați la Festivalul Schleswig-Holstein, iar în 2009 vom merge din nou. Am fost și la Ludwigsburger Schloßfestspielen, unde de asemenea suntem reinvitați. Deja din primul an am avut succese mari și am putut produce primul nostru CD, la casa Oehms din Munchen, cu lucrări de Schumann: Cvartetul nr. 1 și Cvintetul cu pian, la care am colaborat cu pianistul Igor Kamenz. Fiecare dintre noi are și o carieră solistică în spate, avem diverse contacte și le folosim acum pentru cvartetul nostru.


De curând ați încheiat la Frankfurt înregistrările pentru un al doilea CD.


Tocmai ne-am întors din Germania unde, la Radiodifuziunea din Frankfurt, am finalizat înregistrările la un disc Haydn, care va ieși probabil în primăvara lui 2009, cu prilejul anului Haydn. Interpretăm două lucrări foarte diferite: op.33, primul dintre "Cvartetele rusești" și op.76 "Aurora". Un cvartet de început și unul de maturitate al lui Haydn, cărora le-am adăugat două "perle" mai necunoscute și poate mai stranii: un concert pentru pian, împreună cu pianistul Andreas Frölich, cu care colaborăm foarte mult, și un dublu concert care nu se cunoaște - pentru vioară, pian și orchestră de cameră (a cărei partitură o interpretăm în cvartet), cu violonistul Gilles Apap. Nu știu dacă în România este cunoscut, dar este o figură foarte interesantă în lumea muzicii, fiind un interpret clasic, dar care a trăit în mai multe țări, chiar și în România, pentru a învăța folclorul românesc și pot spune că Gilles cântă mult mai bine genul acesta de muzică decât interpreți din țară. A fost o plăcere să cântăm cu el Dublul concert de Haydn, căruia cu siguranță i-a dat niște culori mai aparte.


Potrivit site-ului dumneavoastră, pe 18 octombrie aveți un concert foarte important, la Konzerthaus, în Viena. Este un debut pe această scenă?


Bineînțeles. Eu cunosc Viena foarte bine. Am cântat de multe ori în acest oraș. O cunosc și pe Mihaela Ursuleasa, care locuiește la Viena. De fapt, concertul era prevăzut să fie împreună cu ea, dar din păcate Mihaela are alte datorii. Ne bucurăm să fim invitați pentru prima oară ca cvartet pe scena acestei faimoase săli. Noi am dat CD-ul nostru cu Schumann unei prietene care lucrează la Konzerthaus. Ei i-a plăcut foarte mult și l-a dat mai departe intendantului,care s-a îndrăgostit de acest CD și a făcut tot posibilul să fim invitați chiar în acest an pe scena vieneză, chiar dacă este vorba despre un concert privat. Suntem foarte fericiți că CD-ul nostru a făcut atâta vâlvă.


Interviu realizat de Monica Isacescu