Interviu cu violistul Vlad Bogdanas

Un album cu imprimari ale Cvartetelor nr.4 si 16 de Mieczyslaw Weinberg, realizat de Cvartetul Danel, al carui membru este si violistul român Vlad Bogdanas, a fost ales discul lunii martie de publicatia BBC Music Magazine. Cronicarul Eric Levi apreciaza ca "impresionanta capacitatea de a extrage din muzica maximum de varietate tonala si dinamica... acest album garanteaza o puternica scrisoare de recomandare". Pentru volumul cu opusuri de Mieczyslaw Weinberg, Cvartetul Danel a fost notat cu cinci stele atât pentru interpretare, cât si pentru calitatea sunetului, adica punctajul maxim.


De ce v-ati oprit asupra opusurilor compozitorului Mieczyslaw Weinberg? A fost alegerea casei de discuri sau a Cvartetului "Danel"?

A fost de fapt un fel de logica în parcursul nostru. Am început sa cânt cu colegii mei acum 3 ani, dar ei cânta împreuna de 17 ani si de la bun început Cvartetele lui Sostakovici au fost foarte importante în repertoriul lor si au fost studiate cu Valentin Berlinsky din Cvartetul "Borodin" si cu Fyodor Druzhnin din Cvartetul "Beethoven". Si asa, colegii mei au avut ocazia sa întâlneasca foarte multi muzicieni din Rusia, iar Weinberg a fost un compozitor recomandat de Berlinsky si pe urma si de unii muzicologi din Marea Britanie si Belgia.


Muzica lui Weinberg este necunoscuta pentru publicul românesc. Care este situatia în privinta notorietatii sale în Vestul Europei sau în America?

Foarte mult timp nu a fost cunoscut decât în Rusia, el fiind un compozitor nascut la Varsovia în 1919, bunicul lui era din Chisinau, dar datorita prieteniei lui Sostakovici a stat pâna la sfârsitul vietii la Moscova, iar piesele lui au fost cântate de muzicieni ca Oistrah, Rostropovich sau Cvartetul "Borodin". Weinberg a murit în 1996, dar datorita artistilor cu care a fost prieten, muzica lui totusi a ramas. Noi ne bucuram de descoperirea acestui compozitor.


V-ati propus realizarea unei integrale din câte am înteles, cu cele 17 cvartete de Weinberg. Este o premiera discografica absoluta?

Va fi prima integrala. Anumite cvartete au fost deja imprimate, dar niciodata toate.


Când a fost înregistrat acest prim volum?

Cele doua cvartete - nr.4 si 16 - au fost înregistrate anul trecut si ne-am propus sa le imprimam pe toate pâna în decembrie. Discurile vor aparea pe rând si poate la un moment dat, într-o editie completa.


Ce înseamna pentru dumneavoastra aceasta apreciere a publicatiei BBC Music Magazine? Cât de importanta este?

Este importanta în primul rând pentru muzica lui Weinberg si asta ne bucura pe noi.


La Radio România Muzical am urmarit traseul artistic al Cvartetului "Danel"; sustineti foarte multe concerte, în întreaga Europa. V-ati gândit sa veniti si în România?

Speram foarte mult sa se întâmple si asta. Noi încercam acum sa programam cât mai mult Cvartetele de Weinberg, dar speram sa ajungem si în România, poate chiar la Festivalul "Enescu" din 2009.


Interviu realizat de Monica Isacescu