Înapoi la: Emisiuni

Instrumente neobișnuite cu Liviu Pețu

Serpent
Joi, 9 Iunie 2022 , ora 7.45
Contrafagot
Joi, 26 Mai 2022 , ora 7.45

O vastă mișcare de creație muzicală și poetică s-a dezvoltat începând cu Evul Mediu în diferitele curți europene. Poeții-muzicieni și cronicarii au subliniat rolul muzicii în societatea acelei vremi. Muzica făcea parte din viața de zi cu zi și însoțea toate activitățile, de la curte până la oraș, fără a exista manuscrise.

Diversele dansuri: lais-urile, virelais-urile, pastoralele, baladele și rondo-urile au început să se înmulțească în această perioadă, în timp ce instrumentele au început și ele să se afirme din ce în ce mai mult, fiind puse pe picior de egalitate cu cântările destinate vocii. Unele dintre aceste cântece vocale s-au transformat ușor în dansuri instrumentale rezervate "oamenilor cinstiți", care interpretau aceste linii melodice la diverse instrumente precum: cimpoaie, fluiere, trompete, chalemies, chalumeaux, rebecs, cornets, tamburine, lăute sau serpents. Trubaduri în sud, truveri în nord, Minnesingeri în Germania, toți sărbătoreau cu tandrețe dragostea prin cântările lor. Cel care s-a remarcat dintre ei, Guillaume de Machaut, poet și muzician în același timp, este cel care a pus pe picior de egalitate muzica sacră cu cea profană, instrumentele devenind un suport nelipsit în diferitele manifestări sociale și chiar în interiorul mânăstirilor.

În fiecare zi de joi, la Musica viva, de la 7.45 (în reluare 9.15) vă invit să descoperim câteva dintre aceste instrumente străvechi din Evul Mediu și Renaștere în rubrica "Instrumente neobișnuite".

Liviu Pețu