La pas cu Euterpe Înapoi la: Emisiuni

Biserica Madeleine din Paris

Publicat: Joi, 19 Aprilie 2018 , ora 8.45

Mulți consideră că Parisul oferă privirii un decor arhitectonic foarte spectaculos, cu ale sale monumente, poduri, palate și edificii ecleziastice care au traversat epocile.

Ne oprim astăzi la una dintre clădirile impunătoare pe care mai greu ți le imaginezi ca loc de desfășurare pentru slujbe religioase romano-catolice; are configurația unui unui templu antic de proporții grandioase, cu cei 108 m lungime, 43 lățime și 30 înălțime, ale sale coloane corintice monumentale care străjuiesc nu numai frontonul cu al său basorelief, ci sprijină acoperișul pe fiecare latură - fiind 52 la număr. Din 1845 acest exemplu de arhitectură neoclasică este cunoscut de o lume întreagă drept L'église de la Madeleine.

Cu o istorie de aproape opt veacuri în această zonă, biserica Madeleine a ajuns la actuala înfățișare pe parcursul a opt decenii de la începerea construcției sale, fiind declarată în perioada napoleoniană un monument spre gloria armatei, devenind apoi prima… gară feroviară a capitalei franceze, pentru a se înscrie apoi ca un reper pe harta marilor edificii de cult pariziene. Cu o orgă remarcabilă, Eglise de la Madeleine s-a impus peste timp și prin activitatea muzicală găzduită aici, prin prestigiul unor mari artiști care au evoluat sau au scris partituri pentru a fi interpretate aici (nume celebre fiind Camille Saint Saens - organist aproape două decenii sau Gabriel Faure - care a cântat aici până în 1905).

Multe personaje faimoase ale vieții muzicale franceze (și nu numai franceze) au avut slujba funerară organizată în ambianța specială a acestei biserici: de la Frederic Chopin sau Jacques Offenbach la Edith Piaff, Charles Trenet, Dalida sau Johnny Hallyday…