La pas cu Euterpe Înapoi la: Emisiuni

Pantheonul din Roma

Publicat: Joi, 25 Ianuarie 2018 , ora 8.45

Pare de necrezut că a rezistat atât de multor veacuri, că a traversat o istorie atât de zbuciumată prin nenumărate evenimente datorate naturii sau… orgoliilor oamenilor… Când l-am zărit prima dată - acum mulți ani, într-o noapte de toamnă - mi-a sugerat o veche fortăreață, care și-a dezvăluit apoi frontonul său de templu antic maiestuos… Dar abia când am pătruns în interiorul său m-a copleșit măreția acestui edificiu, care onorează și astăzi câteva emblematice efigii ale Italiei, căci aici se află - pintre altele - mormântul artistului Rafael Sanzio, dar și monumentele funerare ale primilor doi regi ai "patriei unificate" Victor Emanuel al II-lea și succesorul său Umberto I. Așadar, vom păși - călăuziți de muza Euterpe - în Pantheonul din Roma.

Studiile științifice care încearcă să elucideze misterul rezistenței materialului utilizat în secolul II pentru construirea Pantheonului au relevat combinarea calcarului și cenușii vulcanice într-un amestec cu proprietăți similare betonului utilizat în deceniile prezentului, iar fantasticul dom - cupola rotundă cu deschiderea sa de peste 43 de metri diametru - este în continuare considerat cea mai amplă asemenea deschidere realizată fără vreo armătură metalică…

Când intrați în rotonda decorată cu numeroase opere de artă începând din Renaștere imaginați-vă sonoritatea cu totul aparte a muzicii într-un asemenea spațiu…. Corul "Madrigal" a cântat acolo într-un 1 Decembrie, într-un concert de gală…Mi s-a povestit că senzația trăită a fost una cu totul specială, chiar dacă frigul a fost …crâncen căci, să nu uităm, Pantheonul are acel oculus deschis spre cer în centrul cupolei sale… Prin acest cerc liber pătrunde lumina, dar și ploaia și aerul rece, așa cum s-a întâmplat atunci... Dar există și o impresionantă tradiție legată de acel cerc prin care interiorul Pantheonului primește razele soarelui sau ale lunii... Ascultați și veți afla mai multe....