La pas cu Euterpe Înapoi la: Emisiuni

Tonhalle - Zurich

Publicat: Joi, 23 Noiembrie 2017 , ora 8.45

Cât de multe coordonate au avut nevoie de "adaptări" pentru a aduce mai vechile săli de concerte la dezideratele actuale? De la cele care țin de acustică (chiar și de corelarea edificiului cu atributele sonore specifice timpului prezent (numărul de instrumentiști, volumul de care sunt capabile instrumentele moderne, solicitările multor compozitori ai deceniilor actuale - pentru a nu aminti decât câteva aspecte) la cele legate de confortul publicului sau de normele de securitate impuse de ultima perioadă… Câteodată asemenea factori pot să determine multe modificări care scot din"circuitul vieții muzicale" edificii cu o tradiție remarcabilă în lumea muzicală.

Este și cazul celebrei Tonhalle din Zurich, inaugurate cu mare fast prin concertul în care Johannes Brahms a dirijat al său, Triumphlied op.55 - o lucrare special scrisă pentru acel eveniment din octombrie 1895! Tonhalle a devenit atunci mândria întregului oraș, acustica ei fiind foarte lăudată iar, aspectul ei fiind elogiat ca… magnific!

Construcția maiestuoasei săli a durat doar doi ani, rezistând de-a lungul deceniilor. Au fost însă voci care au afirmat că lumina de pe scenă punea la grea încercare privirea muzicienilor care aveau de deslușit semnele partiturilor… Probabil că nevoia de a îmbunătăți iluminarea pentru publicul din sală a condus la adăugarea diferitelor tipuri de lămpi (care au știrbit aspectul unitar al incintei) unde proiectele de restaurare au ajuns să fie puse în practică abia în anul 2017 (urmând să dureze trei ani). Într-un oraș cu o recunoscută forță financiară - dar și cu legenda unor mari personalități ale lumii culturale, muzicale care au ales să își petreacă aici o parte a existenței lor, sala de concerte inaugurată în 1895 - evenimentul fiind asociat personalității lui Johannes Brahms - a reprezentat un reper european. Situată în apropierea lacului, într-un decor elegant al unor clădiri ce poartă și astăzi amprenta arhitectonică a finalului de secol XIX sau începutului de veac XX, edificiul ilustrând aceeași amprentă a arhitecților care au proiectat și Opera din Zurich. Dar acestui templu al muzicii (cu două săli de concert) care și-a consolidat prestigiul de-a lungul deceniilor i s-au alăturat - în timp - extinderi… Așa a fost literalmente legat de edificiul unde și-a desfășurat activitatea Orchestra Tonhalle și așa numitul Kongresszentrum în 1939, cu prilejul marii expoziții naționale elvețiene.

Mult mai… sobre, poate chiar sărăcăcioase au fost considerate noile fațade care - mie personal mi-au sugerat mai degrabă pereții unei gări de provincie… Se pare că mulți au avut obiecții în ultimele decenii la adresa acestui ansamblu căci s-a pus de mai multe ori problema înlocuirii sale… Au fost elaborate diferite proiecte, dar chiar și cel care a obținut la un moment dat aprobările necesare în 2006 a fost considerat de localnici neadecvat și a fost abandonat doi ani mai târziu. S-a ajuns la o nouă soluție dar iar punerea sa în practică a tot întârziat… În vara lui 2017 din acel "cvartal" cu faimoasa Tonhalle a rămas doar partea de clădire cu vechea sală, restul fiind demolat.