La pas cu Euterpe Înapoi la: Emisiuni

Palatul muzicii catalane - Barcelona

Publicat: Joi, 19 Octombrie 2017 , ora 8.45

O nestemată a arhitecturii moderniste în Barcelona - așa a fost numit adesea Palatul Muzicii din acest oraș catalan care se mândrește cu nenumărate edificii uimitoare care dezvăluie privirii o fantezie incredibilă a celor care au proiectat și construit pe aceste meleaguri.

Mi se vorbise despre această clădire proiectată de arhitectul Lluis Domenech i Montaner, ca despre ceva care trebuie văzut, la fel ca Parcul Guell, Palatul cu același nume sau celebrele case pe care Antoni Gaudi le-a conceput pentru zona centrală a acestui mare oraș mediteranean. Dar nu am fost prevenită ce urma să găsesc în această sală de concerte inaugurată în 1908, inclusă de UNESCO în 1997 în tezaurul moștenirii mondiale! (Este de altfel singura incintă în acest stil ce face parte din această selecție.)

Palau de la Musica... iată o pitorească descriere metaforică oferită în anii 1980: "Privirii care nu este familiarizată cu arhitectura Barcelonei poate să i se pară o copleșitoare năvălire a ornamentelor, lipsită de orice logică dar, de fapt, totul se justifică prin rațiuni arhitectonice"... mi-aș permite să adaug însă: ceea ce se se poate vedea are o amprentă specială, în spiritul luxurianței revărsate în această zonă mediteraneană.

La momentul ridicării sale, Palau de la musica catalana a ilustrat câteva dintre cele mai înnoitoare tehnici de construcție; un exemplu edificator este structura metalică centrală, ce sprijină acoperișul de sticlă al marelui auditoriu de 2.200 de locuri care beneficiază astfel de lumină naturală în timpul zilei (ceea ce conferă un statul unic acestui spațiu); apoi combinația de fier și cărămidă a unor elemente a fost utilizată pentru prima dată în epocă... Dar dincolo de numeroasele aspecte tehnice, pe oricare meloman sau... pur și simplu vizitator îl surprinde multitudinea și varietatea ornamentației: această minunată "cutie muzicală" - așa cum a fost adesea numită pe baza acusticii sale foarte lăudate - oferă privitorului sculpturi în marmură de culori diferite, scene istorice în mozaic, vitralii și decorații realizate în metal... O bogăție de culori, o diversitate de materiale și tehici - poate, pentru gustul unora, prea multă fantezie în tot ceea ce te înconjoară în această incintă arhitectonică: în marele auditoriu, în foyer, pe scări și chiar... în stradă căci până și fațada te captivează cu jocul ei de culoare, desen și volum (coloane de mai multe dimensiuni, capiteluri, arcade și frize decorative, busturi și ansambluri sculptate se lasă descoperite rând pe rând, de la nivelul trecătorului până la acoperiș)...

Edificiul construit între 1905 și 1908 pentru Societatea corală "Orfeo Catala" înființată la finalul secolului XIX și al cărei rol a fost considerat foarte important în promovarea renașterii culturale în Catalonia a fost amplificat și modernizat cu câteva decenii în urmă (restaurările începând în 1982 și încheindu-se șapte ani mai târziu). Au apărut astfel și noi spații - Petit Palau, cu o acustică variabilă a sălii sale de aproape 600 de locuri, apoi o clădire de 6 etaje ce găzduiește biblioteca, arhiva, cabine și alte spații...

Pe laturile fațadei se impun atenției busturile unor compozitori emblematici pentru epoci diferite ale istoriei muzicii: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven și Richard Wagner…

Un amplu mozaic alegoric reprezintă pe membrii societății Orfeo Catala, conduși de compozitorul Lluis Millet, poet și muzician al cărui nume îl poartă și o sală de la al doilea nivel - loc de întâlnire al publicului înainte de concerte, dar și de prelegeri și prezentări…