Înapoi la: Emisiuni

Pianistul Nelson Freire

Publicat: Duminică, 30 Noiembrie 2014 , ora 10.00

Dedic această ediție a Portretului nonconformist celui mai de seamă pianist al Braziliei - Nelson Freire. Artistul care a făcut cunoștință cu claviatura în alb și negru la numai trei ani, pentru ca, un an mai târziu, să cânte pentru întâia dată în public o sonată de Mozart. Copil minune așadar, Freire a abordat Imperialul beethovenian la doar 12 ani, iar talentul i-a fost recunoscut prin acordarea unui premiu în cadrul Concursului Internațional de pian de la Rio de Janeiro, din al cărui juriu făcea parte și Marguerite Long. Peste ani, în 2001, Nelson Freire va fi, la rândul său, președintele juriului la celebrul concurs de la Paris care poartă numele marii pianiste.

Virtuozitatea strălucitoare a lui Nelson Freire în alte două studii chopiniene, dovadă sonoră de necontestat a măiestriei cu care abordează opusurile creatorului polonez. De altfel, acestea ocupă un loc privilegiat în preferințele repertoriale ale lui Nelson Freire, pianistul care a repurtat un imens succes în 1999, la Varșovia, când a interpretat cel de-al doilea concert pentru pian și orchestră, în cadrul manifestărilor care marcau 150 de ani de la moartea lui Chopin.

Cariera internațională și-a început-o în 1959, susținând recitaluri în cele mai importante centre culturale ale Europei, în Statele Unite, America de Sud, Japonia și Israel, dar și concerte sub reputate baghete. Atât concertele, cât și conținutul CD-urilor apărute sub egide celebre ca Sony, Teldec, Phillips, Deutsche Grammophon sau Decca demonstrează că preferințele repertoriale se îndreaptă exclusiv către muzica romantică.

Prezent și la București, în ediția din anul 2011 a Festivalului Enescu, Nelson Freire a interpretat Brahms, dar și Schubert, în compania celei care îi este prietenă foarte apropiată - Martha Argerich.

Finalul ediției este rezervat unuia dintre cele mai recente discuri ale lui Nelson Freire - dedicate muzicii țării sale natale, puțin cunoscută în plan european. Pe lângă creații semnate de Heitor Villa Lobos, pianistul a optat pentru lucrări în care este surprinsă atât atmosfera carnavalului Brazilian, cât și esența muzicii de tip latin, plină de căldură, expresivitate și pasiune. Ascultați trei dintre piesele albumului Brasileiro, compuse de Heitor Villa Lobos, Henrique Oswald și Alexandre Levy.