Înapoi la: Emisiuni

Soprana Patricia Petibon

Publicat: Duminică, 5 Octombrie 2014 , ora 10.00
Incepe astăzi o nouă stagiune a emisiunii ”Portret nonconformist”, sau altfel spus, o jumătate de oră în fiecare dimineață de duminică în care vă propun să deslușim împreună trăsăturile artistice ale unora dintre cei mai în vogă artiști ai momentului. De la tinerii interpreți care urcă acum treptele afirmării, până la numele consacrate ale genului, toți își vor găsi locul în această jumatate de oră a weekendului, aici, la Radio România Muzical.


Prima propunere…

Seria acestei stagiuni este deschisă de o soprană care a studiat mai întâi muzicologia la Conservatorul din Paris, pentru ca ulterior să se îndrepte și către canto. A fost descoperită de dirijorul William Christie, cel care i-a orientat repertoriul către preclasic, devenind una dintre solistele cu care a colaborat constant în concertele și înregistrările realizate cu ansamblul "Les Arts Florissants". În această companie, artista căreia îi dedic acest portret nonconformist a urcat pe scene prestigioase precum cele de la Scala din Milano, Teatro Colon din Buenos Aires, Wigmore Hall din Londra sau pe cea a festivalului de la Aix-en-Provence.

Numele ei este Patricia Petibon și am ales a v-o prezenta astăzi prin intermediul celui mai nou album al său, lansat în urmă cu doar o săptămână - pe 29 septembrie - "La Belle Excentrique".

Deși repertoriul său s-a dezvoltat cu preponderență în zona muzicii preclasice, pentru acest cel mai recent album, Patricia Petibon a ales să exploreze un teritoriu ce îi este la fel de apropiat - cel al chansonului francez, al muzicii vocale ce poartă semnăturile unora dintre compozitorii de marcă ai Franței precum Francis Poulenc, Erik Satie, Leo Ferré, Reynaldo Hahn sau Gabriel Fauré.


Albumul "La Belle Excentrique"

…este, asemenea titlului, oarecum excentric, prin succesiunea pieselor vocale cu unele eminamente instrumentale, prin alternanța pieselor cu iz de cabaret cu cele pline de sensibilitate și eleganță. Este, cu siguranță, un disc destul de pretențios, nicidecum ușor de ascultat și de înțeles, cu o muzică ce nu este pe gustul tuturor. Dincolo însă de structura muzicală a acestui album, rămân calitățile vocale de necontestat ale Patriciei Petibon. Versatilitatea, luminozitatea și strălucirea, agilitatea sunt atributele care îi definesc vocea și care o îndreaptă spre acele alegeri repertoriale apte de a-i pune în valoare calitățile.

Și pentru a întregi portretul pe care i l-am dedicat astăzi sopranei Patricia Petibon, în finalul ediției vă invit să ascultați și o arie preclasică, repertoriu pe care soprana franceză îl abordează cu prioritate, parte a albumului Rosso, lansat in 2010. Arie din opera Rinaldo de G. Fr. Handel, înregistrată în compania Orchestrei Baroce Venețiene, conduse de Andrea Marcon.