Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart LX

Publicat: Vineri, 30 Martie 2012 , ora 9.30

În ciuda tuturor aparențelor, familia Mozart trecea printr-o perioadă mai proastă acum, la mjlocul lui 1787 când el definitivează o partitură despre care se crede că fusese începută cu mult timp înainte. Aceasta, deoarece anumite părți ale celei autografe poartă scrisul unuia dintre elevii săi, englezul Thomas Attwood (care venise de la Neapole în 1785 să învețe compoziție cu el, apoi în 1878 va pleca în Londra sa natală unde se va afirma ca unul dintre muzicienii de la curte, iar un deceniu mai târziu va fi de găsit la orga catedralei St Paul dar și în slujba Capelei Regale; va îndeplini apoi sarcini de compozitor al Teatrului dar și de muzică biseriească). În anii petrecuți la Viena cu Mozart, își însușise metodele de creație ale maestrului, dar exercițiile lui de învățăcel, se pot bănui din această partitură.

Scrisă ca pentru a caricaturiza pe acei muzicieni – creatori și interpreți – incapabili să-și facă datoria la cotele bunei calități, Gluma muzicală KV 522 revigorează în creația lui Mozart un gen pe care îl abandonase – divertismentul. Formația este mică, dar reușește să umple de umor spațiul a mai bine de 20 de minute de simpatice aluzii la cum să nu se facă muzică: de la Allegro-ul inițial scris ca pentru muzicanții rurali, la menuetul în care cornii sunt chinuiți cu note pe care par că nu le nimeresc, și astfel cântă fals, la cadența violonistică a mișcării în Adagio cantabile... Încercând să încheie cu o fugă, Mozart eșuează într-o scriitură în care parcă vocile intră ori mai devreme, ori mai târziu decât ar fi corect, din punct de vedere tehnic. Nici relațiile tonale nu prea au legătură cu genul baroc, căruia ar dori compozitorul să-i subscrie acest Presto, iar încheierea este... de tot hazul...

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală:

  • W.A.Mozart: Gluma muzicală KV 522 (Academia St. Martin in the Fields dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Cvartetul KV 298 în La major (Arthur Grumiaux vioară, Geoges Janzer violă, Eva Csako violoncel)
  • W.A.Mozart: Cvintetul KV 515 în Do major (Arthur Grumiaux & Arpad Gerecz viori, Geoges Janzer & Max Lesueur viole, Eva Csako violoncel)
  • W.A.Mozart: Cvintetul KV 516 în sol minor (Arthur Grumiaux & Arpad Gerecz viori, Goeges Janzer & Max Lesueur viole, Eva Csako violoncel)
  • W.A.Mozart: Sonata KV 526 în La major (Walter Klien pian, Arthur Grumiaux vioară)


 

 

 

 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro