Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart LIX

Publicat: Joi, 29 Martie 2012 , ora 9.30

Într-un top 5 al site-ului de specialitate operabase.com, se află și „Nunta lui Figaro” între cele mai reprezentate titluri. Este considerată piatră unghiulară a repertoriului de operă, făcând săli pline oriunde pe planetă. A fost prima colaborare cu libretistul Lorenzo Da Ponte, pe care nu cu multă vreme înainte îl suspecta de neseriozitate. În doar șase săptămâni după ce Mozart alesese subiectul, după piesa lui Beaumarchais (care era interzisă în Viena din pricina aluziilor la obiceiurile imorale ale aristocraților), Da Ponte a reușit să realizeze un text în care să îmblânzească satira, să înlocuiască situațiile politice și să-i pună la dispoziție lui Mozart materialul literar cu care să pornească la concepția unui amplu opus, întins pe 4 acte. Desigur, după aprobarea împăratului! Apoi a trecut mai bine de jumătate de an până când, la Burgtheater, a răsunat, sub conducerea compozitorului aflat la claviatură, premiera.

„Dincolo de toate, e adevărat că prima reprezentație nu a fost una dintre cele mai reușite, din pricina dificultăților compoziției. Acum însă, după câteva spectacole, cine ar perpetua ideea că muzica lui Mozart e altceva decât o capodoperă în artă s-ar înscrie fie în cabală, fie în categoria celor lipsiți de bun gust...” – cam așa suna cronica din Wiener Realzeitung din 11 iulie 1786 și mai adăuga: „Conține atât de multă frumusețe și o asemenea bogăție de idei cum poți găsi doar la un geniu înnăscut.” Iar Haydn, ca angajat la curtea lui Esterhazy a ratat punerea ei în scenă, în 1790 numai din pricina dispariției patronului său!!! Spunea, după ce o ascultase, că „o visează”...

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală:

  • W.A.Mozart: Opera Nunta lui Figaro KV 492 (Ingvar Wixell, Jessy Norman, Mirela Freni, Wladimiro Ganzarolli, Yvonne Minton, Clifford Grant, Robert Tear, David Lennox, Paul Watson soliști, Corul BBC și Orchestra simfonică BBC, dir. Sir Colin Davis)
  • W.A.Mozart: Concertul nr 4 KV 495 în Mi bemol major (Peter Damm corn, Academia St. Martin in the Fields dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Cvartetul de coarde KV 499 în Re major “Hoffmeister” (Quartetto italiano)
  • W.A.Mozart: Concertul nr 25 KV 503 în Do major (Alfred Brendel pian, Academia St. Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Simfonia nr. 38 KV 504 în Re major „Praga” (Academia St. Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)

 

 

 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro