Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart LVIII

Publicat: Miercuri, 28 Martie 2012 , ora 9.30

O scânteietoare comedie” – așa caracterizează Grigore Constantinescu noua operă miniaturală pe care a trebuit Mozart s-o scrie rapid la începutul lui 1786, un singspiel scurt. Comanda venise de la Împăratul Joseph al II-lea care, mulțumit de experiența anului anterior, când la vremea carnavalului organizase în castelul Schonbrunn, la Orangerie, așa-intitulatul „Festival de primăvară într-o zi de iarnă”, o petrecere de prânz cu muzică de mare succes, acum dorea să reediteze evenimentul în cinstea surorii sale Archiduchesa Christine Marie, și a soțului acesteia, Ducele Albrecht Kasimir de Saxa-Teschen. Pentru aceasta a comandat câte o operă scurtă lui Mozart și lui... Salieri. Mozart deja începuse din anul anterior să lucreze la o altă operă pentru care îi comandase libretul, în ciuda tuturor afirmațiilor anterioare, lui Da Ponte. Acum, fără prea mult chef, a trebuit să se oprească și, apelând la prietenul cu care colaborase înainte pentru Răpirea din Serai, Stephanie, să răspundă solicitării imperiale.

Doar patru numere avem astăzi din ceea ce a fost interpretat în 7 februarie 1786 la Orangerie, la patru zile după încheierea procesului de compoziție... Presa a vorbit despre faptul că opera lui Mozart a fost superioară celei a lui Salieri, ceea ce nu s-a văzut în onorariul celui dintâi, însumând jumătate din cel încasat de italian (deși se pare că totuși, opera comandată lui Salieri, “Mai întâi muzica, apoi cuvintele” era chiar mai substanțială), ceea ce nu a împiedicat reluarea de încă trei ori în februarie a spectacolului, iar spre faima lui Mozart, singspielul a rămas popular în conștiința publicului...

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală:

  • W.A.Mozart: opera „Directorul de teatru” (Ileana Cotrubaș, Ruth Welting, Anthony Rolfe Johnson, Orchestra Simfonică din Londra dir. Sir Colin Davis)
  • W.A.Mozart: Concertul nr.22 KV 482 în Mi bemol major (Alfred Brendel pian, Acadmia St. Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Concertul nr. 23 KV 488 în La major (Alfred Brendel pian, Acadmia St. Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Concertul nr. 24 KV 491 în do minor (Alfred Brendel pian, Acadmia St. Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Fantezia pian KV 475 (Mitsuko Uchida pian)
  • W.A.Mozart: Sonata nr. 14 KV 457 în do minor (Mitsuko Uchida pian)
  • W.A.Mozart: Cvartetul KV 478 în sol minor pian și coarde (Quartetto italiano)
  • W.A.Mozart: Cvartetul KV 493 în Mi bemol major (Menahem Pressler pian, Isidore Cohen vioară, Bruno Giuranna violă, Bernhard Greenhouse violoncel)
  • W.A.Mozart: Simfonia nr. 38 KV 504 în Re major „Praga” (Academia St. Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)

 

 

 


 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro