Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart XXXVIII

Publicat: Miercuri, 29 Februarie 2012 , ora 9.30

Înarmat cu recomandări de la prieteni, Mozart ajunge la Paris în după-amiaza zilei de 23 martie 1778. Unul dintre aceștia, baronul Gemmingen-Hornberg (diplomat, consilier, mason și autor de piese de teatru) cu care se împrietenise în lunile de ședere la Mannheim, i-a netezit drumul către contele Karl Heinrich Joseph von Sickingen, ambasador al electorului de Kurpfalz în capitala Franței, pe care Mozart îl vizitează chiar în ziua de Bună Vestire când îl întâlnește și pe mai vechiul prieten al familiei, baronul Melchior Grimm.

Poartă cu el și scrisorile tatălui. Probabil gravate în inimă, de vreme ce imediat după primirea lor acționează conform dorințelor lui Leopold Mozart. Finalul aceleia lungi și pline de sfaturi din 7 februarie ne poate arăta un anumit soi de premoniție: „Adu-ți aminte de mine, cât de distrus stăteam lângă trăsură, cum m-ai văzut la plecarea ta, după ce, bolnav fiind am împachetat până la ora 2 noaptea, și la ora 6 am stat din nou lângă trăsură, ca să le aranjez pe toate pentru tine. Și apoi supără-mă dacă poți fi atât de crud! Fă-ți un nume bun și câștigă bani la Paris, apoi poți, dacă ai bani, să te duci în Italia și să primești comenzi pentru operele pe care vrei să le scrii. Cu scrisorile către agenți nu rezolvi mare lucru, deși eu voi încerca. Atunci vei putea s-o propui și pe dra Weber. Prin viu grai se pot face mai multe...” mai scrie tatăl înainte de formulele de despărțire...

Cu siguranță nu avea să știe atunci că pentru a-și acoperi cheltuielile, fiul și soția vor fi nevoiți să vândă foarte curând trăsura și să meargă cu diligența, apoi că pierderile vor fi mult mai substanțiale și imposibil de recuperat...


Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală:

  • W.A.Mozart: Simfonia concertantă KV 297B pt flaut, oboi, corn, fagot și orchestră (Aurele Nicolet flaut, Heinz Holliger oboi, Hermann Baumann corn, Klaus Thunemann, fagot, Academia St. Martin in the Fields dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Simfonia concertantă KV 297b pentru oboi, clarinet, corn, fagot și orchestră (Neil Black oboi, Jack Brymer clarinet, Alan Civil corn, Michael Chapman fagot, Academia St. Martin in the Fields dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Simfonia nr.31 KV 297 în Sol major „Paris” (Academia St. Martin in the Fields dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: 12 Variațiuni KV 354/299a în Mi bemol major pe romanța “Je suis Lindor” de A.L.Baudron (Ingrid Habler pian)
  • W.A.Mozart: Concertul KV 299 în Do major pentru flaut, harpă și orchestră (Irena Grafenauer flaut, Maria Graf harpă, Academia St. Martin in the Fields dir. Sir Neville Marriner)
 

 

 

 

 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro