Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart XXXIV

Publicat: Joi, 23 Februarie 2012 , ora 9.30

„Așadar, chiar ai părăsit definitiv Salzburgul?”

„Da, Alteța Voastră.”

„Și motivul? Neînțelegeri?”

„Alteță, eu am vrut să mi se aprobe numai o călătorie, dar arhiepiscopul m-a refuzat și astfel m-a silit să fac acest pas; de altfel, am vrut să plec mai demult din oraș, căci Salzburgul nu-mi mai oferea nimic.”

„Da, desigur! Doamne, e un băiat atât de tânăr! Dar tata a mai rămas la Salzburg?”

„Da, Alteța voastră, și e preaplecatul dvs servitor! Până acum am fost de trei ori în Italia. Acolo am scris 3 opere și am devenit membru al Academiei din Bologna, fiind nevoit să trec o probă pentru care mulți maeștri au lucrat și nădușit 4 până la 5 ore, dar pe care eu am terminat-o într-o oră. Aceasta ca o dovadă că sunt în stare să servesc la orice Curte. Unica mea dorință este de a o servi pe Alteța Voastră, care însuși este un mare...”

„Da, scumpul meu copil, dar îmi pare rău, nu am nici un loc liber. Dacă ar fi măcar un loc liber!”

„Eu vă asigur, Alteța Voastră, că aș face cu siguranță cinste orașului Munchen...”

Ați ghicit, un dialog purtat de Mozart cu un nădăjduit nou patron din Munchen. În fapt, extrasul din scrisoarea trimisă tatălui său la doar câteva zile după ce ajunsese în oraș, în călătoria sa spre Paris, încercându-și norocul, însă aici, mai aproape de casă, într-un loc unde știa din experiențele trecute că este admirat și bine primit, iubit de către familia conducătoare. Dialogul redat fusese purtat chiar cu liderul acesteia, prințul elector Maximilian al III-lea... Răspunsul însă, a fost dezamăgitor. Cu alte cuvinte, muzica lui era minunată, el, atât de tânăr, avea toată îndreptățirea să spere la o angajare, dar ce să facă „Alteța Sa” dacă nu era nici un loc liber?!?

În altă discuție, însă, prințul spusese că ar fi fost bine să mai capete puțină experiență, să meargă în Italia, etc... de aici probabil și sublinierea lui Mozart ulterioară privitor la ceea ce făcuse cu ani înainte chiar în țara operei...


Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală:

  • W.A.Mozart: Divertisment KV 287 „Lodron” (Ansamblul cameral din Academia St. Martin in the Fields)
  • W.A.Mozart: Capriccio KV 295 în Do major (Ton Koopman clavecin)
  • W.A.Mozart: Sonata KV 309 în Do major pian (Mitsuko Uchida pian)

 

 

 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro