Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart XXX

Publicat: Vineri, 17 Februarie 2012 , ora 9.30

Viața de zi cu zi la Salzburg implica o permanentă interacțiune dintre familiile nobiliare și muzicanții angajați la curte. Că era vorba despre ceremonii religioase sau familiale, procesiuni, concerte, partide de vânătoare sau carnavaluri, toate presupuneau o conlucrare între cele două categorii sociale amintite. În acest context putem privi întâmplările care deja datau de mai bine de un anSă ne reamintim de evenimentele anului precedent, atunci când la Salzburg poposise în drumul spre Italia, prințul Maximilian, eveniment pentru care arhiepiscopul Colloredo se pregătise intens, cu multă cheltuială, comandându-i lui Mozart opera „Il Re Pastore” (dramma per musica după unii, serenata după alții) și susținând financiar premiera cu fast.

Se întâmplase în 23 aprilie 1775, iar a doua zi, la curte au avut loc în cinstea augustului oaspete, trei concerte în prezența notabilităților, iar participanții la concert, în afara muzicanților profesioniști adunați în orchestră, se extrăseseră și dintre nobilii care aveau înclinații muzicale. Între ei și frații Johann Rudolf Czernin și contesa Antonie Lützow. De altfel, ultimul dintre evenimente a fost susținut chiar de Mozart și de contesa Lützow ca pianiști.

Erau doi dintre copiii Mariei Antonia von Colloredo, sora arhiepiscopului și soția Contelui Prokop Adalbert Czernin, un nobil boemian. Ambii urmași ai familiei, acum adulți, erau muzicieni amatori – contele Rudolph Czernin, mai mic cu 8 ani decât sora sa, venise să studieze la Universitate și când se ivea ocazia, cânta la vioară. Sora sa era pasionată de pian.

Contesa se mutase de curând în oraș, după căsătoria din 1772 cu un oficial din Salzburg, Johann Nepomuk Gottfried von Lützow, tocmai numit comandant al fortăreței Salzburg...

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală

  • W.A.Mozart: Concertul nr. 8 KV 246 în Si bemol major “Lützow” (Alfred Brendel pian, Academia St. Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Marș KV 248 în Fa major (Ansamblul cameral din Academia St. Martin in the Fields)
  • W.A.Mozart: Divertismentul “Lodron” KV 247 în Fa major (Ansamblul cameral din Academia St. Martin in the Fields)
  • W.A.Mozart: Offertoriu “Venite populi” KV 260 (Walter Heinz Bernstein orgă, Corul Radiodifuziunii din Leipzig, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig, dir. Herbert Kegel)
  • W.A.Mozart: Marșul KV 249 în Re major „Haffner” (Academia St. Marin in the Fields dir. Sir Neville Marriner)


 

 

 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro