Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart XXVIII

Publicat: Miercuri, 15 Februarie 2012 , ora 9.30

Începutul anului 1776 este marcat, la Salzburg de atmosfera de carnaval. Cum în oraș, spectacolele dramatice erau rare și nu de cea mai bună calitate, se anunța un eveniment: compania lui Johannes Böhm condusă de Carl Wahr urma să vină în oraș. Avea să inaugureze sala de teatru pentru care Colloredo ordonase o restaurare pe banii municipalității, ca răspuns la dorința locuitorilor de a avea posibilitatea urmăririi spectacolelor de teatru și operă. Vorbim despre Ballhaus din Hannibal-garten, locul unde va vedea luminile rampei piesa "Thamos, König von Ägypten" scrisă de Tobias Philipp Gebler, ne amintim, cel de la Viena. Iar pentru aceasta, Mozart va reveni asupra muzicii însoțitoare.

Nu-și uitase îndatoririle stabilite de Colloredo, între care compunerea de muzică specială pentru nevoile curții, iar acest divertisment KV 240 se află în categoria celor 6 din această perioadă, pentru ospețele prințului tafelmusik, acelea pentru 6 suflători. Nu-i mai puțin adevărat că Mozart se perfecționează astfel, încercând să găsească noi căi de cunoaștere a scriiturii pentru instrumentele de suflat, treptat diferențiindu-le rolurile, cu excepția cornilor care încă au funcție armonică. Așadar, în ianuarie 1776 apare acest nou opus, desprins de convențional (adică în 5 părți) și notând doar 4, în structura Allegro introductiv, mișcare lentă, menuet (ceea ce auzim) și final în allegro.

Și tot astfel, nu uită Mozart de îndatoririle privind sarcinile de a scrie muzică religioasă – astfel dând la iveală o nouă sonată bisericească – KV 241, o nouă bijuterie instrumentală necesară în timpul citirii epistolelor, în cadrul slujbelor importante ale anului...

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală

  • W.A.Mozart: Divertimento in B-flat, K. 240 (Membri ai Ansamblului de suflători Holliger)
  • W.A.Mozart: Sonata bisericească in G, K. 241 (Daniel Chorzempa orga, Deutsche Bachsolisten dir. Helmut Winschermann)
  • W.A.Mozart: Concertul KV 219 La major vioară (Henryk Szeryng vioară, New Philharmonia Orchestra, Alexander Gibson)
  • W.A.Mozart: Muzica pentru teatru “Thamos, Regele Egiptului”(corul “Solistenvereinigung” al Radiodifuziunii din Berlin, Capela de stat din Berlin, dir. Bernhard Klee)
  • W.A.Mozart: Cântecul masonic “O heiliges Band” K 148(125h) (Hans Peter Blochwitz tenor, Rudolf Jansen pian)
  • W.A.Mozart: Concertul nr. 7 în Fa major KV 242 “Lodron” (Katia & Marielle Labeque, Semyon Bychkov piane, Orchestra Filarmonică din Berlin, dir. Semyon Bychkov)
 

 

 

 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro