Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart XIX

Publicat: Joi, 2 Februarie 2012 , ora 9.30

Dacă vreți să publicați ceva din [compozițiile] fiului meu, cel mai bine ar fi s-o faceți acum...” scrisese Leopold Mozart către Johann Gottlob Breitkopf din Leipzig, la o lună după întoarcerea, de la sfârșitul lui 1771, din a doua călătorie în Italia, arătând că nu vor rămâne decât până în septembrie ’72 în Salzburg. „Nu trebuie decât să spuneți ce considerați a fi cel mai convenabil. Pot fi piese pentru clavecin, sau un trio pentru 2 viori și violoncel, ori cvartete cu 2 violine, o violă și violoncel; sau simfonii... Pe scurt, pot fi orice piese ce credeți că vor aduce bani, el va scrie orice atâta timp cât ne veți spune din timp...”.

Poate în acest fel se explică efervescența cu care tânărul Mozart scrie în această perioadă o imensă cantitate de lucrări. Acest acum atât de mult îndrăgit Divertisment KV 136 face parte din lista adunată în doar câteva luni, el însuși fiind parte a unui grup de 3 gândite pentru cvartet, numai bune de cântat în spațiile intime ale caselor acelora dintre interesați care ar fi dorit să-și procure bucuria muzicii din propriile dexterități artistice.

Alfred Einstein, unul dintre primii biografi ai lui Mozart credea că divertismentele din această perioadă au fost imaginate ca simfonii, în speranța că la următoarea călătorie în Italia vor fi cumva folositoare. Aceasta și pentru că sunt concepute în stil italian, adică din câte trei părți scurte, respectând așadar spiritul simfoniei italiene. Nu mai avea decât să adauge suflători odată aflat acolo, iar simfoniile ar fi fost gata...

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală

  • W.A.Mozart: Divertimento în Re major KV 136 (ansamblul cameral din Academia St Martin in the Fields)

  • W.A.Mozart: Divertimento în Si bemol major K137 (ansamblul cameral din Academia St Martin in the Fields)

  • W.A.Mozart: Divertimento în Fa major K138 (ansamblul cameral din Academia St Martin in the Fields)

  • W.A.Mozart: Sonata în Re major K381 (Ingrid Haebler & Ludwig Hoffmann pian la 4 mâini)

  • W.A.Mozart: (W.A.Mozart : Sonata da chiesa KV 67 în Mi bemol major (Ansamblul London Baroque, dirijor Charles Medlam)

  • W.A.Mozart: (W.A.Mozart : Sonata da chiesa KV 68 în Si bemol major (Ansamblul London Baroque, dirijor Charles Medlam)

  • W.A.Mozart: Canoane în La major pentru 4 sau 5 voci K114 ( Karl-Heinz Steffens, Werner Mittelbach, Reihold Helbich, Joachim Olszewski clarinete și Corul feminin din Concentus Vocalis)

  • W.A.Mozart: Opera Lucio Silla KV 135 (Arleen Auger, Julia Varady, Helen Donath, Peter Schreier, corul Mozarteum din Salzburg & Corul Radiodifuziunii Salzburg, Orchestra Mozarteum din Salzburg, Leopold Hager)

 

 

Veronica Zbarcea
veronica.zbarcea@radioromania.ro