Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart IX

Publicat: Joi, 19 Ianuarie 2012 , ora 9.30

...Erau deja de mai bine de doi ani plecați de acasă, trecuseră prin multe întâmplări și fericite și mai puțin fericite, iar acum când crezuseră că în sfârșit vor reveni la Salzburg.....

Dar ambițiosul pedagog – Leopold Mozart – nu putea refuza încă o șansă de a arăta lumii copiii săi minune. La 24 iulie 1765, la Canterbury, primesc vizita ambasadorului Țărilor de Jos la Londra, căruia probabil că nu i-a fost greu să-l convingă să se abată din drum, spre a poposi puțin la Haga, unde era nărăbdătoare să-i cunoască sora Prințului de Orania, Prințesa de Weilburg.

...Spunea el, nu visa decât la Mozart. Trăsura îi aștepta la Calais, cu unele dintre bagajele lor de la Paris – povestește Andre Tubeuf. La dus, închiriaseră un vapor pentru a evita îngrămădeala de pasageri, suferind de rău de mare; la întoarcere, pesemne că slujbele susținute la Salzburg pentru o traversare bună și-au făcut efectul: marea a fost splendidă – se mai spune în volumul francezului, „Mozart drumuri și cânturi”. Dar vai, amețelile și guturaiurile îi așteptau pe continent...”

(...)„Dumnezeu hotărăște!” ar fi scris Leopold... Iar călătoria nu și-a arătat roadele încă de la început întrucât deja la Lille au trebuit să facă un popas nu prea fericit. Se îmbolnăviseră și tatăl și fiul, iar recuperarea a durat aproape o lună. Aveau să se bucure, însă, de oprirea la Anvers, unde micul pianist, compozitor dar și organist putea să se bucure iar de claviaturi...

...Drumul i-a dus la prințul de Nassau, dar nici acum nu puteau avea liniște: se îmbolnăvește Nannerl... După cum ne spune același Andre Tubeuf, la cei 12 ani ai ei, „era a cincea roată la căruță...” căci nu mai putea fi prezentată drept copil-minune! Temerile au fost cât se poate de serioase, au crezut că o vor pierde, au făcut rugăciuni, au petrecut zile și nopți pline de durere. „Dacă ați fi auzit discuția noastră în trei, soția mea eu și fiica mea, în serile când încercam s-o convingem de deșertăciunea lumii, de moartea preafericită a copiilor etc... ați fi avut lacrimi în ochi: și totuși Wolfgang se dedica muzicii sale în încăperea alăturată” – mai scrie tatăl. (citat mai lunng la Enrik Lauer la sfârșitul textului...)...

Fie rugăciunile lor sau cele făcute la Salzburg din convingerea și la comanda lui Leopold Mozart, fie profesionalismul doctorului personal al prințesei, trimis să ajute bolnava și care i-a schimbat complet tratamentul și dieta, ceva din acestea, sau toate cumulate au făcut ca la începutul lui noiembrie fata să se înzdrăvenească, iar locul ei în patul bolnavului să fie luat, doar o săptămână mai târziu de către fratele mai mic!!! De data aceasta, diagnosticul era clar: Wolfgang contactase un tifos!

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală

  • W.A.Mozart: Simfonia nr. 4 KV 19 în Re major (Academy of St Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)
  • W.A.Mozart: Sonata KV 19d în Do major (Ingrid Haebler & Ludwig Hoffman, pian la 4 mâini)

  • A.Mozart: Gallimathias musicum KV 32 (Ambrosian Singers dir. John McCarthy, John Constable clavecin, Academy of St Martin in the Fields, dir. Sir Neville Marriner)

  • A.Mozart: Variatiuni KV 25 in D pt pian (Ingrid Haebler)

  • W.A.Mozart: Aria KV 23 „Conservati fedele” (Hanna Schwartz contralto, Orchestra Mozarteum din Salzburg, dir. Leopold Hager)

 

 

Veronica Zbarcea