Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart Înapoi la: Emisiuni

Mozart IV

Publicat: Joi, 12 Ianuarie 2012 , ora 9.30

Relațiile lui Leopold Mozart au avut o mare importanță pentru stilul de viață pe care îl va dobândi odată cu creșterea copiilor...

După ce arhiepiscopului Dietrichstein i-a urmat la conducerea treburilor bisericești din Salzburg, în 1753 Siegmund, conte de Schratenbach, a început o perioadă în care comportamentul acestuia deosebit de înțelegător față de cerințele angajatului său (care din 1758 avansase pe funcția de violonist secund, dar continua să se ocupe de tinerii aspiranți la fotoliile de orchestră, la activitatea sa pedagogică dedicată violinei adăugându-se ocazional și cea pentru cei care doreau să învețe a cânta la claviaturi). Și, să nu uităm cea de compozitor, în atribuții intrând și conceperea unor lucrări destinate uzului ecleziastic sau vieții artistice cu caracter de divertisment a orașului.

Compusese Leopold Mozart până în 1757 – după cum avea să apară într-o publicație dedicată muzicii salzburgheze de către F. W. Malpurg – „multe lucrări contrapunctice bisericești; apoi un mare număr de simfonii, unele doar pentru 4 grupe instrumentale, altele pentru toate cele obișnuite; mai mult de 30 de ample serenade în care apar solo-uri pentru variate instrumente. În puls, a adăugat multe concerte, în particular pentru flaut traversier, oboi, fagot, corn, trompetă etc.; nenumărate trio-uri și divertismente pentru diferite instrumente; 12 oratorii și un număr de lucrări teatrale, chiar pantomime și în special unele piese ocazionale precum muzică militară...” iar înșiruirea ca de dicționar în consemnarea lui Marpurg continuă: „muzică turcească, pentru „claviatură metalică” și în sfârșit o călătorie muzicală cu sania; ca să nu mai vorbim despre așa numitele „nocturne” și alte sute de menuete, dansuri de operă și alte asemenea...”

Lista lucrărilor folosite pentru ilustrația muzicală:

  • L. Mozart: Simfonia di caccia in G major (New Zeeland Chamber Orchestra dir. Donald Armstrong)
  • W. A. Mozart: Dansul nr. 3 „călătorie cu sania” din 3 Dansuri germane KV 605 (Wiener Mozart-Ensemble dir. Willi Boskovsky)
  • L. Mozart: Concertul în Re major pentru trompetă și orchestră (Maurice Andre, Berliner Philharmoniker dir. Herert von Karajan)
  • Johann Valentin Rathgeber: Aria Pastorella 9 & 10 ex B (Kees Rosenhart, Clavichord)
  • W.A. Mozart: Sonata in F „pentru începători” KV 547 (Isabelle van Keulen violin, Ronald Brautigam pianoforte)
  • L. Mozart: Concertul în Sol major pentru trombon și orchestră (Northern Simfonia solist și dirijor Alain Trudel)

 

Veronica Zbarcea