Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

Sergiu Celibidache într-o integrală Brahms cu Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart

Publicat: Marți, 10 August 2010
Deschidem seria aceastor înregistrări din anii '70, reeditate în 1999 într-o Ediție Celibidache de casa de discuri Deutsche Grammophon. Ei intitulează frumos această colecție - moștenirea unui geniu muzical.

După cum știm dirijorul român a condus acest ansamblu între anii 1972 – 1977, în calitate de director artistic și a rămas până în 1983 dirijor invitat principal, în paralel fiind angajat de Filarmonica din Munchen. O epocă de aur pentru Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart, un ansamblu de rang secund printre orchestrele germane până la întâlnirea cu Sergiu Celibidache, transformat de acesta prin îndelungi și intensive repertiții într-unul valoros. „Nimic mai bun nu s-a întâmplat acestei radiodifuziuni ca atragerea dirijorului român”, scria Peter Dannenberg cu aproape 40 de ani în urmă, dirijor a cărui faimă și aură, chiar și în ciuda reticenței sale asupra înregistrărilor, au devenit legendare.

Dar să-l aducem în discuție pe Brahms printr-o primă simfonie, iluminată timbral potrivit concepției dirijorului român. Tempourile sale nu sunt încă foarte lente. Admirăm un Celibidache puțin mai tânăr și mai energic, preocupat de sonoritate. Contrastele dinamice sunt puternice, și după cum scria același Peter Dannenberg în anii '70 intuim ecoul îndepărtat al unei lumi romantice dispărute care revine acum cu momentele sale de tandrețe. O seară muzicală de neuitat pentru cei prezenți la acest concert al anului 1976 susținut la Mannheim de Sergiu Celibidache la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Stuttgart.
Marina Nedelcu