Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

Integrala simfoniilor de Ralph Vaughan Williams (I)

Publicat: Luni, 19 Iulie 2010 , ora 13.15
Integrala simfoniilor de Ralph Vaughan Williams cu Orchestra Filarmonicii din Londra și cu dirijorul Adrian Boult („O simfonie a mării”)

Valoarea istorică a acestor imprimări, realizate între 1952 - 1958 și remasterizate în anul 2002 pe 5 compact-discuri la Casa Decca, este dată de faptul că însuși compozitorul a fost prezent în studio la aceste înregistrări, vocea lui Ralph Vaughan Williams auzindu-se la finalul Simfoniei a VI-a, aducând mulțumiri „din toată inima” orchestrei și dirijorului. Adrian Boult a fost un promotor al muzicii lui Vaughan Williams și unul dintre cei mai apropiați prieteni ai compozitorului. El a dirijat O simfonie a mării la Oxford și trei prime audiții Simfonia Pastorală și Simfoniile a IV-a și a VI-a.

O simfonie a mării de Ralph Vaughan Williams este o raritate în acest gen. Compozitorul a început această primă simfonie, în fapt o simfonie corală pe texte de Walt Whitman, la vârsta de 31 de ani și a dirijat-o pentru prima dată pe 12 octombrie 1910, la cea de a 38-a sa aniversare, în cadrul Festivalului Leeds pentru o taxă de 20 de guinee, adică 20 de monede de aur. Publicul a fost încântat și surprins totodată de introducerea fanfarei de alamă, urmată de exploziva intrare a corului cu „Iată marea”, o temă ce reapare în diverse forme în întreaga lucrare. Această „simfonie a mării” (prima și cea mai lungă dintre cele 9 lucrări de gen ale lui Vaughan Williams) ce înglobează o mare gamă de experiențe muzicale a pregătit terenul pentru o nouă eră a muzicii corale și simfonice în Anglia.
Liviu Pețu