Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

Dublu CD Enescu

Publicat: Luni, 2 Mai 2011 , ora 13.20
"Vocabularul muzical al lui Enescu este neobișnuit, mai ales din punct de vedere ritmic și polifonic, ceea ce înseamnă o problemă în plus pentru interpreți" - booklet-ul dublului CD Enescu în versiunea Orchestrei Filarmonicii din Monte-Carlo.


"Violoncelistul Pablo Casals spunea că pentru el Enescu era cel mai mare geniu de la Mozart încoace; compozitorul Vincent d'Indy vorbea despre memoria incredibilă a lui Enescu - dacă toate partiturile lui Beethoven ar fi distruse, spunea el, Enescu le-ar putea rescrie întru totul, din memorie. Sunt și compozitori contemporani care îl consideră pe Enescu un geniu neglijat - Oliver Knussen și Tom Ades îl prețuiesc foarte mult" - citate din interviul acordat pentru Radio România Muzical de Douglas Paterson, violistul din The Schubert Ensemble din Londra.


"Îmi place totul în muzica lui Enescu: armoniile sale particulare, felul în care utilizează muzica populară românească, în care îmbină culorile sonore, improvizațiile. Enescu a fost un geniu al scriiturii atât pentru pian cât și pentru vioară, pentru că el însuși a cântat la ambele instrumente. Și mai vreau să adaug calitatea emoțională, profunzimea și varietatea de sentiment a muzicii sale" - citate dintr-un interviu acordat Radio România Muzical de pianista americană Vivian Weilerstein.


Au fost impresii despre compozitorul George Enescu astăzi, în contemporaneitate; "impresii" sonore - din 2 până în 5 mai, de la ora 13.20, într-un flux Anotimpul discurilor dedicat muzicianului stins din viață în 4 mai 1955. Iar vineri, în completare, o înregistrare de referință în muzica de cameră: Jacques Thibaud, Pablo Casals și Alfred Cortot, toți, colegi de podium și prieteni cu George Enescu, interpretând Mendelssohn și Schumann.
Maria Monica Bojin