Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

O întâlnire semnificativă…

Publicat: Marți, 12 Aprilie 2011 , ora 13.20

cu un artist al prezentului care caută să aducă în atenție și autenticitatea trecutului.

Susține recitaluri și concerte pe tot mapamondul, în ultimii ani dirijând adesea ansamblul orchestral din fața claviaturii sale.

Se spune că preferă să cânte pe piane Bösendorfer (despre care se afirmă că au o tastatură mai "moale") și că încearcă să își folosească, pe cât posibil, cât mai mult propriul instrument. Pentru anumite partituri a optat și pentru instrumente istorice, cu valențele lor timbrale și expresive specifice.

S-a numărat printre laureații concursurilor Ceaikovski și Liszt, este deținător al premiului Bartok dar și-a câștigat faima și ca interpret al paginilor datorate lui Johann Sebastian Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Debussy sau Ravel.

Andras Schiff

S-a născut și s-a format în Ungaria, la Budapesta, iar apoi și-a continuat pregătirea la Londra. S-a stabilit mai târziu la Florența, unde a pus și bazele unei orchestre de cameră. Soția sa este o violonistă japoneză care a crescut un timp în Peru și s-a perfecționat apoi în Europa. Iată și mai multe repere prin care Andras Schiff poate fi considerat un cetățean al lumii. In plus, își face auzită vocea (uneori prin intermediul scrisului) luând atitudine față de aspectele politice și sociale ale vremurilor pe care le trăim.

Marți și miercuri, 12 și 13 aprilie 2011, Radio România Muzical vă adresează o invitație de a descoperi (sau redescoperi) personalitatea interpretativă a muzicianului Andras Schiff în pagini pentru pian solo de Robert Schumann.

Anca Ioana Andriescu