Portret de compozitor - Johannes Brahms Înapoi la: Emisiuni

Johannes Brahms XXX

Publicat: Vineri, 21 Mai 2010 , ora 9.30
Nu, nu a mai fost la fel, de această dată la Gewandhaus din Leipzig! Pentru prima oară, publicul acestei veritabile metropole muzicale europene îl va aprecia pe Brahms la adevărata sa valoare, după primul concert, cel de la Gesellshaft. Înainte de a fi văzut finalul primei simfonii o mișcare demnă de cel care a cumpus Recviemul german…, Hirsch în Wiener Zeitung arăta că Forța morală, profunzimea și puritatea concepției sale asupra lumii și vieții... se regăsesc, din nou...

...În schimb, la Leipzig, după concertul din 18 ianuarie 1877, Dörffel face o veritabilă analiză a lucrării în paginile publicației Leipziger Nachrichten. Începând de la imperativul trebuie considerată și estimată din punctul de vedere al simfoniei a IX-a de Beethoven și al celei de-a doua de Schumann, cronicarul relevă elanul viguros al primei părți, expresia ferventă și intensă a celei de-a doua, demnă de precedenta, dar cât o privește pe a treia am fi fost fericiți să o auzim încă mult mai mult…

Amintim noi că în același concert fuseseră interpreatate și Variațiunile pe o temă de Haydn și câteva lieduri, iar succesul a fost răsplătit din plin cu un uriaș banchet la hotelul Hauffe în prezența notabilităților și tuturor prietenilor lui Brahms care veniseră special acolo pentru acest eveniment – este vorba despre Clara, Joachim, Stockhausen, Grimm și mulți alții… Nu mult după aceasta, la începutul lui martie, publicului londonez i-a fost prezentată lucrarea sub conducerea lui Joachim. Cu același prilej, lui Brahms trebuia să i se confere titlul de Dr. Honoris Causa al Universității Cambridge. Doar că el nu a vrut să facă acel drum…!!!
Veronica Zbarcea