Music box Înapoi la: Emisiuni

Grammy 2010 pentru muzică de cameră - Cvartetul Emerson

Publicat: Luni, 12 Aprilie 2010 , ora 20.00
Continuăm să ascultăm astăzi albume premiate recent. Iar astăzi vă propun discul care a primit premiul Grammy pentru cel mai bun album apărut în 2009 cu muzică de cameră. Intimate letters, discul lansat de Cvartetul Emerson în martie 2009 a concurat pentru acest prestigios premiu cu alte 4 albume de înaltă clasă, printre ele, și o serie de înregistrări pe care le-am ascultat și noi la Music box: recitalul de la Berlin susținut de Martha Argerich și Gidon Kremer.

Lucrări de Leos Janacek și Bohuslav Martinu se regăsesc așadar pe acest album distins cu unul dintre cele mai importante premii existente în industria discografică actuală, și, cu siguranță, cel mai răsunător premiu ce se acordă în Statele Unite ale Americii.

Cvartetul Emerson a fost înființat în anul 1976 de 4, pe atunci, studenți ai Juilliard School din New York – una dintre cele mai importante instituții de învățământ de pe pământ american. Violoniștii Eugene Drucker și Philipp Setzer cântă în acest ansamblu încă de la înființare; violistul Lawrence Dutton, din 1977, iar violoncelistul David Finckel din 1979. Măiestria indubitabilă a acestui ansamblu a fost răsplătită cu nu mai puțin de 8 premii Grammy până acum, dacă ar fi să le menționez doar pe cele mai importante.

Este interesant că repertoriul Cvartetului Emerson gravitează în special în jurul repertoriului din prima jumătate a secolului XX, fără a uita însă că au primit un premiu Grammy pentru integrala cvartetelor de Beethoven. Așa că a interpreta Janacek și Martinu nu este o alegere neobișnuită pentru Cvartetul Emerson, și nici a aduce în atenția publicului lucrări cvasinecunoscute, așa cum sunt de exemplu, cele trei madrigale pentru vioară și violă de Bohuslav Martinu. Scrisori intime este de fapt subtitlul celui de al doilea cvartet semnat de Leos Janacek, prezent și el pe acest disc alături de Cvartetul nr.1, care i-a impresionat pe criticii din întreaga lume, cei care au aclamat excelentele înregistrări realizate de Cvartetul Emerson pentru casa Deutsche Grammophon. Este drept însă, ne aflăm totuși în fața unei muzici de secol XX, care trebuie ascultată și reascultată pentru a-i pătrunde cu adevărat sensurile.

Ar mai fi de adăugat doar că ansamblul a preluat numele poetului și filosofului american de secol XIX Ralph Waldo Emerson.
Cristina Comandașu