Music box Înapoi la: Emisiuni

Dirijorul Pierre Boulez - Szymanowski

Publicat: Luni, 4 Aprilie 2011 , ora 20.00
Din nou, Pierre Boulez

Vă propun o nouă întâlnire cu înregistrări ale dirijorului Pierre Boulez - o adevărată legendă a muzicii și interpretării contemporane, aniversat în 2010 la împlinirea a 85 de ani de casa Deutsche Grammophon cu o serie de discuri care pun în lumină caracteristicile excepționale ale acestui muzician.

Seria discurilor aniversare a fost lansată în 6 septembrie 2010 - compozitorii abordați de Boulez vin toți din aceeași zonă temporală - începutul secolului XX: Mahler, Szymanowski, Bartok, Stravinski, Ravel. În 21 martie 2011 am ascultat ultima simfonie de Mahler dirijată de Boulez; astăzi vom asculta lucrări de Karol Szymanowski, iar în 11 aprilie 2011, lucrări de Ravel, înregistrate în compania pianistului Pierre Laurent Aimard.

De ce Szymanowski?

Szymanowski poate părea o alegere neobișnuită - în fond, cât de des avem ocazia de a asculta opusurile acestui compozitor polonez care a trăit între 1882 și 1937, considerat după Chopin, unul dintre cei mai importanți creatori ai Poloniei. Stilul său este unul interesant, influențat de numeroasele tendințe stilistice ale timpului când a trăit: dacă până în 1910 Szymanowski se subscrie stilul germanic postromantic, din 1911, după stabilirea sa la Viena, devine mai curând interesant de impresionismul lui Debussy și modalitățile de expresie ale lui Stravinski.

Cele două lucrări inserate pe discul înregistrat de Pierre Boulez sunt scrise în perioada vieneză a lui Karol Szymanowski - Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră este o creație a anului 1916, interpretată magistral de Christian Tetzlaff și Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijată de Pierre Boulez.

Despre Simfonia a III-a

Dacă ar fi să ne imaginăm cum ar suna un Debussy polonez, probabil că am alege să ascultăm a doua lucrare de pe discul pe care vi-l propun astăzi - Simfonia a III-a "Cântecul nopții" de Karol Szymanowski, compusă între anii 1914-1916.

Probabil că ne-am pune întrebarea de ce tocmai Szymanowski pentru o serie de discuri aniversare Pierre Boulez. Explicația ne-o dă chiar Boulez: "Am ascultat prima odată o lucrare de Szymanowski în 1942, într-un recital al lui Jacques Thibaud. Armoniile ei erau total diferite de tot ce ascultasem până atunci. În 1942 compozitorii contemporani nu erau populari. Singurul creator interpretat era Richard Strauss - nici Stravinski, nici Bartok, și cu atât mai puțin a doua școala vieneză. Szymanowski a fost o excepție care m-a impresionat și impresia mi-a rămas întipărită în memorie".

Așadar, file de viață, file de biografie pentru Pierre Boulez, muzicianul care a înregistrat în martie 2010, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena - Simfonia a III-a "Cântecul nopții" de Karol Szymanowski - o muzică ce încă și astăzi necesită un tip special de audiție. La înregistrare au participat și tenorul Steve Davislim în postură solistică și Corul Asociației Prietenilor Muzicii din Viena.
Cristina Comandașu