Muzica românească postbelică Înapoi la: Emisiuni

Modernul radical (2)

Publicat: Duminică, 14 Martie 2010 , ora 15.00
Am pomenit în emisiunea trecută noțiunile de serialism și de aleatorism, drept tehnici, procedee muzicale anexate modernului radical, avangardei anilor 50-70. Este vorba de doi poli ai atitudinii componistice. Serialismul, preluat de la compoziția cu cele 12 sunete cromatice inițiată de Arnold Schönberg, organizează până în cele mai mici detalii structura muzicii. Compozitorul manevrează serii de sunete, de ritmuri, de timbruri sau de nuanțe.

Serialismul este obiectiv, cu un puternic accent pus pe intelect, pe rațiune, poate similar cu acel curent al structuralismului din ligvistică și alte discipline umaniste. Pe de altă parte, aleatorismul provine de la cuvântul alea (zar) și înseamnă, în muzica avangardei anilor 60, acel curent bazat pe întâmplare, spontaneitate, pe capacitatea de improvizație a interpretului. Doar aparent se observă descătușarea de rigorile serialismului, pentru că unii compozitori pot combina cele două tehnici.

Este cazul lui Dan Constantinescu în muzica românească. La sfârșitul anilor 50, când absolvă studiile, pornește pe drumul compoziției cu o excelentă stăpânire a scriiturii neoclasice. Dar se uită permanent spre apus, unde serialismul era muzica “oficială“, și încearcă să-l adapteze propriului sistem.

Concertul pentru pian și orchestră de coarde din 1963 este una din cele mai cântate lucrări ale lui Dan Constantinescu, și unul din punctele culminante ale creației concertante românești. Faptul că lucrează cu tehnici seriale este poate mai puțin important pentru ascultător decât lumea sonoră a concertului, sensibilă, rafinată, care înglobează influențe ale muzicii franceze contemporane (Messiaen).

O schimbare stilistică majoră în creația lui Dan Constantinescu intervine în 1964, prin transformarea modului de gândire muzicală spre aleatorism, care va co-exista, pentru mai mulți ani de-acum înainte, cu gândirea serială a compozitorului. Trio-ul pentru pian, vioară, clarinet și percuție din 1964, prima partitură martoră a schimbării, se “joacă” alternând organizarea serială a înălțimilor cu cea aleatorică a ritmului și a formei mobile.

Tranziția de la serial la aleatoric – însă într-un mod mai radical – caracterizează și muzica din anii 60-70 a ceva mai tânărului Nicolae Brînduș. Un compozitor mereu surprinzător prin diversitate, prin versatilitate, Brânduș este remarcabil mai ales într-un context al compoziției românești în care schimbări bruște de atitudine, de stil nu sunt foarte frecvente. Este preferată, ca opțiune individuală a celor din generația lui Brînduș, o consecvență într-un sistem de compoziție bine definit, unitar ca ideatică.

Brînduș experimentează tendințe novatoare, scrie primul dintre cele două Concerte pentru pian și orchestră (Dialo/va/gues, 1978) la granița imposibilului pianistic (deși cariera artistică și-a început-o ca un foarte bun pianist), cu intenția agresării prin zgomot a receptorului, dar știe și să antreneze frenetic auditoriul – precum în dansul Aksak din opera Arșița (1984).

Libertatea acordată interpretului de către compozitor, în diverse limite, l-a preocupat pe Ulpiu Vlad încă din anii ‘70. Monumentalul său ciclu cameral-vocal-simfonic Mozaic (1974-1978) conține o idee insolită, combinatorie, în pas cu aleatorismul controlat european de atunci. Partitura propune virtual infinite drumuri interpretative, formule timbrale de la instrument solo la orchestră amplă. Se oferă modelul, se sugerează diverse variante interpretului (sau interpreților), în așa fel, încât muzica să nu difere esențial în caracter și expresie de la o variantă la alta.

Muzica destinată unei formații variabile îl urmărește pe Ulpiu Vlad de-a lungul anilor, ca și proiectul compoziției care, lăsând libertate interpretului, să nu fie de fapt afectată în esență prea mult de interpretare. În acest scop, sunt elaborate formule sonore specifice, notate într-un sistem propriu. În anii 90, Ulpiu Vlad va elabora un alt ciclu de lucrări, reunit sub tematica “Viselor”. Numeroase piese camerale (Bucuria viselor, Timpul viselor, Deodată, visele, Taina viselor etc.) sunt, de data aceasta, variante ale unei scheme mentale pe care propriu-zis compozitorul nu ne-o prezintă, dar pe care o putem deduce din ipostazele sale variate. Interpretul nu mai intervine aici în macro-formă, ci în microstructură, în redarea “ticurilor” particulare fiecărui tip de instrument. De exemplu, un pasaj rapid de virtuozitate la corzi are o anume conotație expresivă, indiferent de perioada în care este scris. Intenția compozitorul, când notează un astfel de pasaj, este canalizarea instrumentistului (de astăzi sau de peste 50 de ani…) pe un traseu dat, totodată libertatea sa de a-și alege notele; pasajul va suna în funcție de gustul unei anumite epoci.

Titlurile de lucrări orchestrale sau camerale scrise de Ulpiu Vlad în ultimii 20 de ani îi îndreptățesc pe colegi ai săi să-l numească principalul reprezentant al “onirismului” în muzica românească. Fascinația viselor continuă în alte două cicluri de lucrări (Dincolo de vise, Împletirea viselor), unde aleatorismul se apropie din ce în ce mai mult de practica muzicii orale, populare, a improvizației.
Prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu