Muzica românească postbelică Înapoi la: Emisiuni

Modernul radical (1)

Publicat: Duminică, 7 Martie 2010 , ora 15.00
Facem împreună un pas mai departe, în excursia prin muzica românească postbelică. Așa cum era de așteptat, și cum am spus-o deja, mulți dintre tinerii anilor ‘60 se uită cu fascinație spre Occident. Caută soluții inedite de a se racorda la avangarda europeană, deloc agreată de autoritățile comuniste. În acest fel, adoptând atitudinea compozitorului de elită, înfruntă o dublă dificultate: trebuie să se strecoare printre ochiurile țesute de cenzură, și nici măcar nu au succes la public. În general, toți cei ce practică o modernitate radicală își asumă un loc stingher: doar colegii și puțini melomani pe care-i interesează fenomenele de avangardă îi vor înconjura.

Și totuși, lumea occidentală a oferit și continuă să ofere destule săli de concert, festivaluri, societăți de radio (ș.a.m.d.) dispuse să susțină muzica de avangardă. Există așadar o nișă, care nu va atinge niciodată popularitatea unui spectacol de operă verdian, dar îndeamnă spre reflecție. Să urmărim câteva din modelele muzicii de avangardă pe care le vor dezvolta compozitorii români: relația muzicii cu matematica, serialismul, aleatorismul.

Sistemul modal dezvoltat de Anatol Vieru s-a bazat în principal pe teoria mulțimilor și a generat lucrări extrem de diverse în evoluția artistică a compozitorului; o evoluție cu meandre aparent surprinzătoare, de fapt profund organică. Vieru nu a aderat decât pasager la serialismul anilor ‘50-60, fiind mai degrabă preocupat de orientarea modală a unui Bartók, Messiaen, Sostakovici sau Enescu, preluând de asemenea sugestii de la vienezul Anton Webern. La sfârșitul anilor ‘50, tratează intuitiv modurile prin teoria mulțimilor (acele intersecții, reuniuni, pe care le-am învățat cândva la școală). În anii 60 conștientizează faptul că auzul muzical obișnuit receptează scările de sunete ca pe niște mulțimi, în sensul matematic al cuvântului. Fără a fi matematician, Vieru extrage un model matematic ad-hoc: pe baza acestuia își creează și dezvoltă modurile într-o lucrare, le încrustează în marile blocuri sonore cu care experimentează asupra timpului muzical. Vor rezulta inedite forme muzicale – „clepsidre”, „site”, „ecran”, „psalmi” – ce revin în diferite ipostaze în creațiile lui Vieru, fără ca aceste prototipuri să devină o manieră. Compozitorul detestă să compună à la Vieru, nonconformismul său e binecunoscut, și se declară în primul rând pentru o artă vie, bazată pe motivații interioare.

Concertul de violoncel, scris în 1962, este primul succes internațional al lui Vieru și îi cristalizează concepția modală într-o muzică ce-și păstrează și astăzi nu numai modernitatea, dar și forța de convingere.

Studiile de inginer constructor, dar și o anumită caracteristică a temperamentului își pun amprenta asupra opțiunii consecvente a lui Ștefan Niculescu pentru un modern radical, pentru o muzică ce apelează adesea la procedee matematice complexe (teoria grafurilor sau grupurilor). Există o latură lucidă, raționalistă a creației lui Niculescu, urmare a unor informații furnizate de filosofie, din științele exacte, din lingvistică. Exemple se găsesc în piesele orchestrale Eteromorfie (1967, tipărită de Schott, Mainz, în același an) și Formanți (1965, editată de Salabert, Paris în 1969), ce explorează, alături de exprimarea eterofonică, o anumită dramaturgie deschisă a formei. Este vorba de un aleatorism riguros controlat, similar cu cel practicat de Boulez în a III-a Sonată de pian, bazată pe ordinea celor 5 părți pe care compozitorul francez le numește “formanți”, după model lingvistic. Paradoxal, în acest fel, muzicieni ca Boulez și Niculescu organizează strict ideea aleatorie.

În cazul lui Aurel Stroe, muzica și matematica fuzionează înspre redarea emoției artistice. Matematica nu înseamnă – așa cum, din prejudecată, ne grăbim uneori să declarăm – ariditate; cel puțin nu în cazul lui Aurel Stroe. Deoarece, în lucrările sale, fiecare efect de instrumentație, fiecare detaliu – generat dealtminteri cu maximă precizie – nu “sună” gratuit, nu apare pentru a impresiona superficial, ci pentru a determina auditorul să-i simtă efectul expresiv în context.

Aurel Stroe definește precis și complicat, în serii de studii muzicologice, principiul “claselor de compoziții” (pe care-l aplică în anii 60-70) și pe acela al morfogenezei (regăsit în piese ale anilor 70-90). Teoria informației, factorul aleatoric, procedeele matematice (clase de resturi, teoria grupurilor etc.), estetica generativă a claselor de compoziții – toate acestea denotă caracterul complex al muzicii lui Stroe. Pentru perioada anilor 60-70, probabil că întreaga sa concepție teoretică se apropie cel mai mult de Iannis Xenakis, grecul născut la Brăila și devenit celebru la Paris.

Alte teorii moderne, nu doar matematice, dar și filosofice sau antropologice, îl preocupă pe Stroe, de pildă problema temporală: timpul ca produs al conștiinței, memoria, timpi multipli prin evenimente simultane, circularitatea timpului etc. Un exemplu îl constituie o piesă camerală pentru clarinet, violoncel și clavecin (plus pian), intitulată sugestiv În vis desfacem timpurile suprapuse (1970).

Ideea componistică provine din cartea lui Gaston Bachelard, La dialectique de la durée, și anume: „firul timpului este plin de noduri”, „timpul este discontinuu”. Pornind de la modul în care se percepe sentimentul timpului în somn, Stroe combină trei amintiri disparate din propria-i copilărie: imaginea fenomenului folcloric perceput în primii ani de viață, transfigurat de amintiri și vise, preluat la clarinet; studiile la pian (în detrimentul orelor de joacă), reflectate de două știme, a pianului și a clavecinului, în 12 segmente ce se cântă alternativ, cu evocarea exercițiilor de tip Hanon; o compoziție a lui Stroe din anii copilăriei, „Apus de soare”, păstrată doar în memorie, redată acum la violoncel. Rezultă trei piese diferite ca expresie, culoare, dinamică, ce se desfășoară independent una de cealaltă, singura sincronizare realizându-se prin indicarea duratei în minute și secunde în fiecare știmă. Se percepe un tip original de contrapunct de straturi, prin interferențe și combinații între cele trei piese.
Prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu