ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Înapoi la: Emisiuni

De atunci și de acum cu Radu Mihalache

De atunci și de acum
Marți, 30 Mai 2017 , ora 9.15
De atunci și de acum
Marți, 23 Mai 2017 , ora 9.15

'De atunci și de acum'

o nouă rubrică ce stârnește un vechi conflict:

Clasic vs. Modern

Lumea muzicală pare a fi împărțită irecuperabil în două sectoare distincte: pe de-o parte avem zona savantă, cultivată, denumită în mod generic 'muzică clasică' și la extrema cealaltă se află fenomenul pop, cultura de masă, să-i spunem pur și simplu 'muzică modernă'. Ruptura dintre cele două laturi pare a fi una prea abruptă pentru a mai exista o punte între ele... Din fericire lucrurile nu stau chiar așa, iar rubrică realizată de Radu Mihalache, intitulată 'De atunci și de acum' difuzată la Radio România Muzical în cadrul emisiunii 'Perpetuum Mobile', are tocmai acest scop - să găsească similitudinile celor două lumi, să stabilească un compromis. Cele 8 minute sunt dedicate în primul rând publicului tânăr și foarte tânăr care își dorește să se distreze și să afle în același timp câte ceva despre muzicile clasice vehiculate de-a lungul veacului.


Cu un 'feeling' modern vă invităm să descoperim ce au în comun Daft Punk și Claudio Monteverdi, Skrillex și Janacek, sau Kiss și Wagner. Aparent nimic, însă aparențele, vă garantez, sunt înșelătoare! În definitiv, în decursul a 400 de ani lucrurile s-au transformat puternic la nivelul de suprafață, însă în profunzime au rămas la fel. Vom descoperi tehnici componistice comune muzicienilor de atunci și de acum, vom învăța câte ceva despre genuri și forme muzicale, ne vom familiariza cu figuri importante și, mai presus de toate, vom asculta muzici interesante. Traseul pe care îl parcurgem împreună va fi unul marcat de o notă deschisă, chiar puțin ironică pe alocuri, și vom avea de-a face cu ceva 'tangential learning' pe parcurs.

Așa că vă așteptăm în fiecare zi de marți, de la ora 9 și 15 minute, în cadrul emisiunii 'Musica viva' și joia, de la ora 18.15, în cadrul emisiunii "Perpetuum mobile" să aflăm despre muzica 'De atunci și de acum'.

Radu Mihalache