Portret de compozitor - Antonio Vivaldi Înapoi la: Emisiuni

Vivaldi XXX

Publicat: Vineri, 29 Ianuarie 2010 , ora 9.30
După toate acestea, Vivaldi se îndrepta discret către Nordul Europei, spre a nu mai reveni niciodată la Veneția; o nouă și ultimă călătorie, desigur plină de necunoscute. Era Viena punctul terminus sau doar o etapă, în drumul către curtea de la Dresda, la invitația prințului elector Frederic Christian?...

Alte întrebări fără răspuns. Cum este cu putință ca un artist de talia lui Vivaldi să moară singur în casa unei necunoscute la Viena? Anna Giro se afla oare la Viena sau era încă la Graz unde avea un contract? Regăsim în actul de deces cauza morții – inflamație internă, se presupune o cangrenă sau un fel de tumoare.

Casa Salter în care locuia Vivaldi aparținând unei văduve, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea. La fel și cimitirul în care a fost înmormântat la 28 iulie 1741, după o ceremonie simplă, rezervată de obicei localnicilor, fără nici un protocol. Pe locul acestui cimitir se înalță astăzi clădiri impunătoare.

Și la Veneția absența lui Vivaldi, ca și prezența sa la Viena, trece neobservată. De câte ori frivolul oraș nu-și uitase maestrul, nevoit să plece în atâtea călătorii! Ne reamintim cuvintele lui de Brosses: atât de puțin stimat în această țară unde totul ține de modă. Vestea morții sale se răspândește totuși și casa sa este sigilată. Însă Veneția îl uită cu rapiditate, ca și întreaga Italie.

Într-un tratat al muzicii italiene apărut în 1781 sunt citați toți compozitorii, de la Guido d' Arezzo până la Tartini, cu excepția lui Monteverdi și a lui Vivaldi.
Marina Nedelcu