Cinemuzica Înapoi la: Emisiuni

James Dean-Rebel fără cauză

Publicat: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010 , ora 12.30
După 29 de ani de la moartea primului sex-simbol masculin din industria de film de la Hollywood, Rudolf Valentino, în anii '50 a apărut un alt chip care a devenit simbolul și iconul culturii pop- James Dean.
Descoperit în urma realizării unor reclame, tânărului Dean cei de la CBS i-au oferit un rol important în filmul TV Omnibus. În 1953, Elia Kazan l-a distribuit în pelicula East of Eden, care i-a deschis calea spre inima publicului. Au urmat Rebel without a cause pentru care a fost nominalizat la premiile BAFTA și Giant pentru care a obținut un Glob de aur și a fost nominalizat la Oscar. În anul 1999, Institutul american de film l-a plasat pe James Dean pe locul 18 din 25 al topului celor mai importanți actori de film din America.
Pe lângă dragostea pentru arta cinematografică, James Dean a fost și un pasionat de motociclete și mașini. Chiar dacă studioruile de producție i-au interzis prin contract să nu participe la cursele de gen, James Dean a încălcat orice regulă și pe 30 septembrie 1955 a fost prezent la o cursă de mașini din California. Impactul puternic cu un alt autovehicol i-a fost fatal. Așa s-a petrecut moartea celui mai tânăr rebel fără cauză.
Antoaneta Banu