Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 31 octombrie 2014

Publicat: vineri, 31 Octombrie 2014 , ora 9.50


Bine v-am regăsit, în fascinanta lume a muzicii! Vorbim despre repertoriul compus de-a lungul secolelor pentru pian și orchestră și am poposit, sper că vă amintiți, la creația lui Mozart. După ce am ascultat, data trecută, fragmente din primele concerte pentru pian și orchestră ale celebrului compozitor, începem astăzi cu cel cu numărul 11 în Fa major, unul dintre concertele scrise de Mozart la Viena.

Instrumentele pe care Mozart le avea la dispoziție la Viena, aparținând celor mai buni făuritori ai timpului, aveau claviatura mai ușoară decât a pianului modern, iar datorită ciocănelelor tapițate cu piele era posibilă o articulație mai delicată. Se pare că aceste caracteristici se potriveau stilului pianistic al lui Mozart, prin comparație cu cel promovat ulterior de Beethoven, pe care unii contemporani în considerau dur și aspru. Iată acum un fragment din partea a 3-a a Concertului nr.13 în Do major de Mozart.

Ghidul melomanului începător continuă cu un fragment din Concertul pentru pian și orchestră nr.15 în Si bemol major de Mozart, compus în 1784 pentru seriile de concerte pe care acesta le susținea la Viena. Într-o scrisoare către tatăl său, Mozart compara acest concert cu cel cu numărul 16 în Re major:

 "Le consider pe ambele lucrări care fac interpretul să transpire, însă cel în Si bemol major îl bate ca dificultate pe cel în Re major."

În final, ascultați și un fragment din Concertul nr.16 în Re major pentru pian și orchestră de Mozart, partea a 3-a.

Atât pentru astăzi, pe data viitoare, când ne reîntâlnim cu Wolfgang Amadeus Mozart și concertele sale pentru pian!

Andreea Chiselev