Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Germania domină scena mondială a muzicii clasice când vine vorba de calitatea ansamblurilor orchestrale'

Publicat: joi, 24 Septembrie 2015 , ora 16.10

Germania domină scena mondială a muzicii clasice când vine vorba de calitatea ansamblurilor orchestrale, conform unui clasament de 10 locuri întocmit de critici muzicali din întreaga lume, la solicitarea platformei online bachtrack.com. Astfel, topul include nu mai puțin de 5 ansambluri aparținând acestei țări, pe prima poziție fiind situată Filarmonica din Berlin. Urmează Orchestra Gewandhaus din Leipzig, pe poziția a IV-a, Capela de Stat din Berlin - locul al 6-lea, Capela de Stat din Dresda, pe poziția a 8-a și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze - locul al 10-lea.

Neil Fischer, jurnalist la The Times, nu are dubii în privința motivelor pentru care Filarmonica din Berlin rămâne cea mai bună: "...stabilește un standard internațional prin virtuozitate și precizie. Mai mult decât atât, însă, membrii săi demonstrează o foame palpabilă de a merge mai departe; de a-și pune la încercare publicul, dirijorii - de a se pune la încercare chiar pe ei înșiși. În vreme ce nivelul de interes demonstrat, anul acesta, pentru alegerea unui nou dirijor principal a arătat și o divizare a instituției, a mai relevat, de asemenea, unicitatea unui ansamblul care, sub conducerea îndelung comentată a lui Sir Simon Rattle, a continuat să fascineze lumea muzicală, fie că e vorba de critici, fie de fani, deopotrivă."

Pe poziția a doua acestui clasament se situează Orchestra Concertgebouw din Amsterdam iar pe a treia - Filarmonica din Viena. Doar o formatie britanică se înscrie între cele mai bune 10 - Orchestra Simfonică din Londra, în vreme ce Statele Unite ale Americii au două reprezentante: Orchestra Simfonică din Chicago - locul al V-lea și Orchestra Simfonică din Boston - locul al 9-lea. Cea mai bună poziționare a unui ansamblu francez este cea a Orchestrei din Paris, locul 28.

În privința topului dirijorilor, acesta îl are pe prima poziție pe Riccardo Chailly, dirijor șef la Gewandhaus și dirijor principal al Teatrului "Scala". Chailly este urmat, îndeaproape, de Sir Simon Rattle, pe locul al treilea situându-se Mariss Jansons. Clasamentul a fost întocmit de 16 critici muzicali din întreaga lume, între ei regăsindu-se reprezentanți din Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii dar și din Mexic, Japonia, Peru sau Suedia.

Ștefan Costache