ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Scala din Milano - I Masnadieri de Verdi

Bookmark and Share
Publicat: luni, 17 Iunie 2019 , ora 23.56

Prestigiosul Teatru milanez La Scala continuă să exploreze, în actuala stagiune, operele de tinerețe ale lui Giuseppe Verdi. Marți, 18 iunie 2019, pe afiș figurează o nouă producție a operei I masnadieri (Hoții), partitură compusă în anul 1847 pe un libret de Andrea Maffei, bazat pe drama Die Räuber a lui Schiller. Viziunea scenică îi aparține unuia dintre cei mai importanți regizori de operă ai momentului, David McVicar; el revine la opera din Milano după succesul obținut în 2014 cu Troienii de Berlioz, o co-producție între Scala și Covent Garden. La pupitrul dirijoral se va afla Michele Mariotti, un alt nume important din lumea operei, care a putut fi urmărit recent conducând producția cu Orfeu și Euridice de Gluck, în 2018.

I masnadieri revine la Scala pentru șapte reprezentații (derulate între 18 iunie și 7 iulie), cu o distribuție strălucită, evident! Lisette Oropesa, deja renumita soprană americană, care anul acesta a câștigat Premiul Tucker, debutează la Milano cu această ocazie; o vom asculta în rolul Amalia. Fabio Sartori, tenor italian care revine în Verdi după succesul avut cu Attila în deschiderea stagiunii scaligere, va fi Carlo. Partener le va fi basul Michele Pertusi, una dintre cele mai iubite voci de la Scala în ultimii ani, apreciat nu numai în Verdi, ci și în Rossini; el îl va juca și cânta pe Massimiliano, în vreme ce baritonul Massimo Cavalletti, recent prezent în producția cu Manon Lescaut la Milano, va da viață rolului Francesco.

Cântată în premieră în 22 iulie 1847 la Her Majesty's Theatre din Londra, I masnadieri este prima operă compusă de Verdi pentru un teatru străin, aspirația artistului către o carieră internațională, după Attila (1846), operă scrisă pentru Veneția și Macbeth (1847), compusă pentru Florența. În același an Verdi debuta la Paris cu Jérusalem. I masnadieri se numără printre operele rar puse în scenă la Scala: a avut parte de numai trei producții, dintre care două au fost dirijate de concert-maestrul teatrului, Eugenio Cavallini - în anii 1853 și 1862. Cea de-a treia și cea mai recentă montare, în regia lui Pier Luigi Pizzi, a avut loc în anul 1978 și a însemnat debutul scaliger al actualului director muzical al teatrului, Riccardo Chailly, chemat de urgență de Claudio Abbado să-l înlocuiască pe Gianandrea Gavazzeni, atunci indisponibil.

Un spectacol eveniment, așadar, în transmisiune directă marți, 18 iunie, de la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu