ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Hamlet de Ambroise Thomas - în direct de la Teatrul Liceu din Barcelona

Bookmark and Share
Publicat: marți, 5 Martie 2019 , ora 10.03

Fascinația muzicienilor, mai ales a celor din secolul al 19-lea, pentru creația lui William Shakespeare, a însemnat crearea a numeroase opere bazate pe piesele scriitorului. Probabil că cele mai cunoscute rămân opusurile lui Giuseppe Verdi - Otello, Macbeth și Falstaff - remarcabilul muzician italian cochetând și cu ideea de a aduce pe scena lirică Hamlet, idee care nu s-a concretizat. Există, însă, o operă ce spune povestea tragică a Prințului Danemarcei, partitura fiind compusă de Ambroise Thomas. Compozitor francez născut în 1811 într-o familie de muzicieni, Thomas, stins din viață în 1896, este unul dintre câștigătorii Premiului Romei, profesor și mai târziu director al Conservatorului parizian, creator al celebrei opere Mignon. În timpul său, însă, de încă mai multă popularitate s-a bucurat o altă operă a sa - Hamlet. În zilele noastre, însă, această partitură, descrisă de unii specialiști ca fiind la granița dintre grand opéra și bel canto romantic, este rar prezentă pe afiș. Una dintre reținerile pe care managerii instituțiilor le au în legătură cu această versiune are de a face cu libretul neobișnuit, ce se abate de la scrierea originală; aici, în versiunea lui Thomas și a libretiștilor săi, Michel Carré și Jules Barbier, povestea are un final aproape fericit…

Teatrul de operă care aduce opera publicului este Liceu din Barcelona, care prezintă o versiune de concert cu o distribuție remarcabilă: în rolul titular, al lui Hamlet, îl vom asculta pe baritonul Carlos Álvarez, Ofelia este cântată de soprana Diana Damrau, Claudius de bas-baritonul Nicolas Testé (soțul Dianei Damrau) iar Laërte de tenorul Celso Albelo.Soliștii, Corul și Orchestra Teatrului Liceu din Barcelona se vor afla sub conducerea dirijorală a lui Daniel Oren.

Nu ratați, așadar, transmisiunea directă a acestei capodopere Romantice, interpretată de nume importante ale scenei lirice de astăzi. Joi, 7 martie 2019, de la ora 20.55.
Irina Cristina Vasilescu