Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Un dialog al generațiilor: dirijorul Michail Jurowski și pianista Beatrice Rana

Publicat: duminică, 19 Noiembrie 2017 , ora 10.26

Calendarul ne spune că ne aflăm încă într-o lună de toamnă, chiar dacă temperaturile și chiar decorul specific hibernal sugerează puțin altceva! Probabil că acesta a fost și pretextul genericului ales pentru concertul orchestrei Filarmonicii din Londra din 22 noiembrie: "De la vară la iarnă"! "Vara" este titlul poemului simfonic scris de compozitorul britanic Frank Bridge cu mai bine de un secol în urmă, un opus pe care el însuși l-a dirijat în primă audiție în 13 martie 1916 iar "Visuri de iarnă" este subtitlul oferit - cu o jumătate de veac înainte - primei Simfonii a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Aceste două partituri (care deschid și, respectiv, închid ambianța programului găzduit de Royal Festival Hall în 22 noiembrie) degajă o poezie aparte: cu tente mai degrabă impresioniste în lucrarea lui Bridge, rafinat și colorat orchestrate și mult mai dramatizată în tablourile pregnant romantice imaginate de Ceaikovski în al său opus 13.

Ambele creații sunt foarte "atrăgătoare" pentru public dar și pentru orchestră, căci muzica"te poartă", de duce pe firul fanteziei, oferindu-ți ocazia de a pătunde într-o lume de …poveste, dinamică, bogată în sugestii, cu multă căldură expresivă… Asemenea "ispite" sunt cele propuse de dirijorul Michail Jurowski la conducerea Orchestrei Filarmonicii din Londra, colectivul al cărui dirijor principal și coordonator artistic este deja de un deceniu …fiul său, Vladimir Jurowski! "Dinastia" muzicală Jurowski a atras atenția de-a lungul a câteva generații de compozitori și șefi de orchestra care s-au impus în peisajul muzical al fostei Uniuni Sovietice și apoi pe diferite alte meridiane. Dacă despre cariera lui Vladimir Jurowski (al cărui nume a fost mult legat și de promovarea unora dintre marile creații enesciene în capitala Marii Britanii) s-a vorbit mult la noi, despre realizările părintelui său se știu poate mai puține… Fiu de compozitor, născut la Moscova în 1945, Michail Jurowski a crescut în ambianța unor mari artiști ai vremii (de la Oistrah la Gilels, de la Haciaturian la Șostakovici); a studiat la Conservatorul moscovit, a fost asistentul lui Ghenadi Rojdestvenski încă din anii de facultate, a dirijat la Bolșoi și la alte importante teatre muzicale din capital. Din 1978 datează colaborarea sa frecventă cu Opera Comică din Berlin iar în 1989 a părăsit Rusia, beneficiind de un contract la Semperoper din Dresda, apoi la Opera din Leipzig dar și la Orchestra Radiodifuziunii din Koln și la alte colective simfonice importante germane. Cu nominalizări la Grammy sau cu distincții oferite de criticii germani de disc, Michail Jurowski s-a impus și în plan discografic; aplauzele au răsplătit repertoriul său larg și în cadrul marilor stagiuni de operă europene, de la Scala la Deutsche Oper din Berlin (pentru a nu menționa decât două repere importante).

La Radio România Muzical, transmisiunea directă de la Londra ne prilejuiește întâlnirea cu Michail Jurowski în pagini care i-au atras elogiile cronicarilor căci și creațiile lui Ceaikovski și cele ale lui Prokofiev figurează adesea pe afișele orchestrelor dirijate de muzicianul cu o bogată activitate.

Această seară londoneză atrage atenția și prin prezența foarte tinerei pianiste Beatrice Rana in Italia, revelația ultimilor ani. Fiică de pianiști din sudul Italiei, Beatrice Rana mărturisea că ea nu a ales practic pianul ci a considerat că era ceva absolut firesc să cânte la pian pentru a comunica, era "ca și băutul apei sau vorbitul"… Laureată a competiției Van Cliburn, Beatrice Rana a dialogat solistic cu mari baghete ale întregii lumi, iar Antonio Papano a ales-o pentru un disc cu primul dintre concertele lui Ceaikovski și cel de-al doilea pentru pian de Prokofiev…Noi o vom asculta în al treilea opus concertant dedicate de Prokofiev claviaturii!

Un dialog al generațiilor într-un program spectaculos: live de la Londra miercuri 22 noiembrie de la ora 21,30

Anca Ioana Andriescu