Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Marin Constantin - 90. Corul Național de Cameră 'Madrigal' - Polifonii, 23-27 februarie

Publicat: luni, 23 Februarie 2015 , ora 9.45

"Un madrigalist nu este altceva decât un om obișnuit… este însă și acel medium care are capacitatea de a cuprinde, spre a dărui frumosul și binele pe care oamenii îl așteaptă de la artă, de la muzică… Madrigaliștii sunt acei oameni care, atunci când cântă, transmit fericire, bucurie sau tristețe. După acele momente nu suntem altceva decât oameni obișnuiți, oameni ca toți oamenii…" - cuvinte rostite, către amurgul vieții, de Marin Constantin, legendarul făuritor al corului Madrigal.

El însuși nu era însă un om obișnuit. Era un om liber, chiar și în epoca tuturor interdicțiilor. Un om hărăzit cu un talent uriaș, un om care mergea către un vis, înlăturând din drumul său obstacole, schimbând mentalități, înnoind.

În perioada întunecată a odelor staliniste, se încumeta să dezvăluie scântei din flacăra visului său, strecurând pe afișe câte un madrigal: astfel, în 1956, pe când era dirijor al corului UTM, a deschis un concert de cântece populare cu Matona mia cara de Orlando di Lasso, madrigalul care avea să-i devină stea călăuzitoare a destinului artistic.

Cu timpul, minunatele piese renascentiste au devenit marcă a repertoriului său, iar înființarea în 1963 a corului "Madrigal" a reprezentat o consecință firească, chiar și în ochii "vigilenți" ai autorităților. Datorită calităților de excepție, dezvoltate sub îndrumarea vizionară a lui Marin Constantin, ansamblul a devenit, în scurt timp, un "bun de export", iar astfel i-au fost trecute cu vederea "păcate" grele, precum absența din repertoriu a cântecelor de mase, prezentarea pieselor în limbi străine, interpretarea muzicii bisericești și a colindelor și, desigur, frecventele turnee internaționale…

Miracolul "Madrigal" - "monument natural al glasului în cântec", cum îi spunea Nichita Stănescu, fenomenul care ne-a transportat de atâtea ori în acel tărâm vrăjit, locuit de "fericire, bucurii și tristeți", ne luminează și astăzi existența, în preajma împlinirii a nouă decenii de la venirea pe lume a magicianului care l-a creat. O legendă cântată nu cu vocea, ci cu sufletul, pe care o întâlnim în această săptămână (23-27 februarie 2015) în cadrul emisiunii "Polifonii", de la ora 13.10.

Sorina Bobeico