Arhivă : Agenda de concert Înapoi

O toamnă marcată de diversitate - evenimente în pregătire ale UCMR

Publicat: vineri, 29 Septembrie 2023 , ora 9.06
Odată încheiat Festivalul Internațional "George Enescu", în care Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor a făcut prezența sa individualizată, proiecția asupra următoarelor luni de toamnă se conturează extrem de divers și nu doar în țară, ci și pe diferite meridiane ale Europei.

Între 13 și 15 octombrie 2023, va avea loc la Dresda, simpozionul intitulat Alte timpuri. Compozitori români la Darmstadt (Andere Zeiten. Rumänische komponisten in Darmstadt), coordonat de Michael Heinemann, la care participă importanți muzicologi și compozitori: Corneliu Dan Georgescu, Iulia Mogoșan, Roberto Reale, Adalbert Grote, Ana Diaconu, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Violeta Dinescu, Monika Jäger, Laura Manolache, Florinela Popa.

În cadrul festivalului internațional Zilele Muzicii Noi de la Chișinău, trei lucrări majore ale muzicii românești contemporane vor fi interpretate pe 20 octombrie sub bagheta lui Valentin Doni: Himere de Doina Rotaru (concert pentru vioară și orchestră), Ipostaze II de Adrian Iorgulescu (concert pentru clarinet și orchestră) și Prima Frică Mondială de Dan Dediu (concert pentru flaut și orchestră). Soliști vor fi trei interpreți români de excepție, care s-au remarcat de-a lungul timpului prin concerte memorabile: violonista Diana Moș, clarinetistul Emil Vișenescu și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, se va desfășura între 5 și 12 noiembrie 2023 sub tema "PERSONA", preponderent în București, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Expoziție itinerantă de măști cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bis-uri, concert în Ateneu și concert în bar, ansamblu coral și jazz-rock - programul festivalului MERIDIAN - PERSONA pregătește un festin sonor eclectic pentru urechile curioase.

Urmând modelul inaugurat din 2019, respectiv, structurarea evenimentelor din cadrul festivalului sub umbrele metaforice sugestive și puternice, menite a atrage și stimula imaginația publicului ("Grădini Sonore" în 2019, "Planetarium" în 2021, "Atlas" în 2022 - ediție câștigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru eveniment muzical de excepție), tema ediției 2023, PERSONA, își propune explorarea temei măștilor, cu toată simbolistica asociată lor: de la masca socială la cea teatrală, de la transformare la protecție, de la magie la ludic sau la dramă, de la epiderma aparenței la accesarea esenței ascunse. Tema se află în corelație cu profilul festivalului, care își dorește să exploreze colaborările interdisciplinare, rolul scenei în comunicarea cu publicul și teatrul instrumental. MERIDIAN se dorește a fi, ca în fiecare an, o oază care prilejuiește publicului experiența eliberării de masca prejudecăților și a aventurării prin diverse teritorii sonore.

Organizatorul festivalului este Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC - Secțiunea Naționala Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (ISCM) - cea mai mare rețea culturală din domeniul muzicii noi, având reprezentanțe în peste 50 de țări și care a împlinit în 2022 un centenar de existență.

Tot în această toamnă, o nouă serie de 8 CD-uri ale Antologiei Muzicii Românești, va fi realizată de UCMR prin Editura Muzicală, cuprinzând creații simfonice, camerale, vocale, de jazz și muzică pop aparținând tuturor generațiilor de compozitori-membri ai Uniunii Compozitorilor.