Arhivă : Muzica în actualitate Înapoi

Orizonturi jazzistice - 15 noiembrie 2013

Publicat: vineri, 13 Decembrie 2013 , ora 11.29

Începem cu câteva anunțuri legate de jazz-ul autohton.

  • Vocalista Teodora Enache și chitaristul Stanley Jordan vor concerta mâine în Sala Thalia din Sibiu de la ora 19:00. Evenimentul face parte din turneul “Hymns for Voice & Fingers”, care a inclus anterior alte două spectacole: pe 10 noiembrie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj, și pe 16 noiembrie, la Ateneul Român din Cluj.

  • Clubul Green Hours găzduiește duminică, 17 noiembrie, de la ora 20:00, un concert al grupului Smarton Trio din Ungaria, ce îl are ca invitat special pe chitaristul Juhasz Gabor. Evenimentul este organizat de GHJC împreună cu Centrul Cultural al Republicii Ungare.

  • În acest weekend, Clubul Jazz Book din Capitală găzduiește două concerte. Sâmbătă de la 20:30 veți putea urmări o formulă de duo, cu chitariștii Capriel Dedeian (Ro) și Daniel Schell (Belgia). Duminică, de la aceiași oră, vor fi pe scenă Silvia Dumitrescu împreună cu Puiu Pascu Trio.

  • Revista Jazz Compas organizează la Teatrul Mignon, o stagiune de concerte săptămânale intitulată Tuesday Jazz@Mignon. Marți, 19 noiembrie, de la ora 21:00, va evolua trio-ul pianistului Mircea Tiberian.

  • Tot în organizarea celor de la Jazz Compas, joi, 21 noiembrie, la Palatul Ghica are loc manifestarea JC Live Sessions. Aceasta va include două spectacole distincte. Mai întâi de la 20:30, va intra în scenă Marius Popp, cu Povestea unei legende. Acesta va fi un prilej pentru o dublă lansare. Este vorba despre noul album al pianistului "La margine de lume" apărut în magazine din luna august, și despre reeditarea în premieră pe CD a clasicului long play Panoramic Jazz-Rock, din 1977. Ambele materiale apărute la Soft Rec.

De la ora 21:30 vor intra în scenă pianistul Mircea Tiberian, vocalista Nadia Trohin și invitatul lor special, bateristul american John Betsch. Trio-ul va interpreta succese ale muzicii românești ușoare interbelice, în formă de expresie a jazz-ului contemporan. Spectacolul se numește "La margine de București", întocmai ca albumul realizat de MT și NT în 2011, împreună cu Chris Dahlgren și Maurice de Martin. Să ascultăm o piesă de pe acest compact disc, Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara.

Câteva știri din jazz-ul internațional.

  • Legendarul pianist și compozitor de free jazz Cecil Taylor a fost laureat în Japonia la cea de-a doua 29-a ediție a premiilor Kyoto. Taylor a obținut distincția dedicată Artelor și Filozofiei. Pe lângă aceasta, Premiile Kyoto au alte două secțiuni: Științe Fundamentale și Tehnologie Avansată.

  • Wynton Marsalis a fost desemnat director al programului Jazz Studies al prestigioasei instituții Juilliard School, urmând să-și preia atribuțiile din iulie 2011. În acest fel studenții de la Juilliard vor avea acces nemijlocit la programele educaționale organizate de Marsalis la Lincoln Center din New York, unde acesta deține de asemenea postul de director.

  • Legendarul basist Eddie Gomez a primit titlul onorific de doctor în muzică al campusului Berklee din Valencia. Gomez este profesor la colegiul Berklee din Boston și la conservatorul din Puerto Rico, regiunea sa natală. De-a lungul carierei sale, basistul a cântat alături de Miles Davis, Dizzy Gillespie, Bill Evans, Chick Corea, Gerry Mulligan și Benny Goodman.

  • Pe 17 noiembrie, la Varșovia, debutează a 55-a ediție a festivalului Jazz Jamboree. Pe afiș se află Mark Whitfield-James Genus Band, Kevin Mahogany Quintet și mai mulți artiști din Polonia și Lituania.

  • Au fost anunțați câștigătorii premiilor de jazz pe 2014 ale companiei germane de radio și televiziune WDR. Câștigătorii sunt saxofonista Chris Fuchs, la categoria compoziție, pianistul Florian Weber, la improvizație, și big band-ul Jazzination, la categoria dedicată tinerei generații. Festivitatea de decernare va avea loc pe 31 ianuarie la Koln.

  • Revista Downbeat a anunțat câștigătorii sondajului anual al cititorilor. Pat Metheny a fost ales în Downbeat Hall of Fame și totodată a câștigat categoria chitaristul anului. La secțiunea big band-uri a învins Jazz at Lincoln Center Orchestra, în timp ce liderul acesteia, WM a fost desemnat trompetistul anului. Alți laureați sunt Diana Krall – voce feminină, Kurt Elling – voce masculină, Keith Jarrett – pian, Herbie Hancock – keyboards, Kenny Garrett – sax alto, Christian McBride – contrabass, Stalnley Clarke – bass electric, Gary Burton – vibrafon, BB King – artist de blues. Cele mai multe victorii au fost obținute de Wayne Shorter, ales la nu mai puțin de cinci categorii: artistul anului, albumul anului (Without a Net), grupul anului (Wayne Shorter Quartet), saxofonist sopran și compozitor. Să ascultăm în finalul rubricii un extras de pe cel mai recent album WS, Without A Net. Pe 25 august 2013 muzicianul a împlinit frumoasă vârsta de 80 de ani.