Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 10 noiembrie 2015

Publicat: marți, 10 Noiembrie 2015 , ora 8.54

Bine v-am regăsit! Sper că vă amintiți, vorbim despre genul cvartetului de coarde la Joseph Haydn.

După perioada anilor 1769-1722, în care a lucrat intens în acest gen, culminând cu ciclul op.22, despre care am vorbit în ediția precedentă, Haydn nu a mai scris cvartete de coarde timp de aproape un deceniu. În perioada respectivă, energiile compozitoruluiau fost îndreptate asupra operei. Când Haydn a scris un nou set de cvartete de coarde, în 1781, a spus că acestea "sunt compuse într-un mod cu totul nou, special".

Cel puțin unul dintre Cvartetele op.33 s-a cântat de Crăciun în 1781 în apartamentului vienez al Marelui Duce Paul al Rusiei, devenit apoi Țarul Paul I, aflat în vizită. Haydn a dedicat apoi ciclul marelui Duce, de aici provenind și titlul de Cvartete ruse asociat opusului 33.

A fost, la începutul rubricii, prima parte din Cvartetul op.33 nr.2 în Mi bemol major iar acum vă propun partea a IV-a din același cvartet, o tarantella care păcălește ascultătorul, determinându-l să se întrebe dacă lucrarea se termină sau nu.

Cvartetul op.33 nr.3 de Haydn are, în opinia criticilor muzicali, una dintre cele mai fermecătoare deschideri din toată muzica lui Haydn. Iar în prima parte, Vivace assai din Cvartetul care încheie opusul 33 din creația lui Haydn, nr.6 în Re major, se simt ecouri mozartiene.

Ghidul melomanului începător, în final, cu ultimele pagini din Cvartetul op.33 nr.6 de Haydn. Pe data viitoare, în lumea sonoră a aceluiași mare compozitor din perioada clasicismului muzical!

Andreea Chiselev