Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 24 aprilie 2015

Publicat: vineri, 24 Aprilie 2015 , ora 9.01

Bun găsit, dragi ascultători! Ghidul melomanului începător vă propune astăzi exemple în măsuri de 4 timpi. Acestea oferă un cadru mai larg pentru ritmurile binare, comparativ cu cele de 2 timpi și rezultă din asocierea a două măsuri de 2 timpi.


Au fost folosite încă din secolul 16, survenind ca o necesitate impusă de dezvoltarea metricii muzicale spre măsuri complexe. Iată, ca exemplu din această perioadă, madrigalul Bonjour mon coeur din creația compozitorului din școala franco-flamandă Orlando di Lasso.


Din perioada barocului muzical, ascultați, în măsura de 4 pătrimi, Allemanda din Suita franceză nr.5 de Johann Sebastian Bach.


Măsura de 4 timpi este întâlnită destul de frecvent în lucrările compozitorilor clasici. Iată un fragment din Mica serenadă a lui Mozart.


Și pentru partea 1 din Simfonia nr.40 în sol minor, Mozart a folosit măsura de 4 timpi.


Iată, în metru binar, Oda bucuriei din Simfonia a 9-a de Beethoven!


Iar din peroada romantismului muzical, am ales dintre numeroasele exemple de lucrări de referință, pentru care compozitorii au utilizat măsura de 4 pătrimi, un fragment din prima parte a Concertului în la minor pentru pian și orchestă de Schumann.


Iar în continuare, un exemplu muzical în 4 pătrimi din creația lui George Enescu. Pavana din Suita pentru pian op.10.


Atât pentru astăzi, pe curând!


Andreea Chiselev