Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 27 februarie 2015

Publicat: vineri, 27 Februarie 2015 , ora 9.50

Bun găsit! Călătoria noastră muzicală în lumea tonalităților continuă! Dacă data trecută am vorbit despre Fa major, ajungem astăzi la relativa sa minoră. Pentru a o afla, trebuie să coborâm o terță mică de la tonica fa - adică re. Re minor este așadar relativa tonalității Fa major - vă reaminesc ce înțelegem prin relativă - are același material sonor dar mod diferit - una este majoră, cealală minoră. Tonalitățile relative au aceeași armură, în acest caz si bemol.

Ați ascultat în deschiderea rubricii, un fragment din Arta fugii de Johann Sebastian Bach, în interpretarea ansamblului vocal The Swingle Singers, iar acum, din perioada clasicismului muzical, vă ofer câteva momente muzicale din cunoscutul Concert nr.20 pentru pian și orchestră în re minor de Mozart.

Iar acum, tot din perioada clasică, un fragment din partea I a Simfoniei a 9-a de Beethoven, scrisă tot în tonalitatea re minor.

Din epoca romantismului muzical, ascultați începutul Concertului pentru vioară și orchestră, scris de Sibelius în tonalitatea re minor.

Și Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov este scris în tonalitatea re minor.

Atât pentru astăzi, pe data viitoare, așa cum v-ați obișnuit, în lumea unei alte tonalități!